LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

Crisi de govern a Mataró: uns reajustaments que ben poc tenen a veure amb la gestió post-pandèmia

L'alcalde de Mataró, David Bote, quan dilluns va anunciar una "crisi de govern" que no va concretar fins 72 hores després. Foto: J.S.

L’alcalde de Mataró, David Bote, quan dilluns va anunciar una “crisi de govern” que no va concretar fins 72 hores després. Foto: J.S.

Després de poc més d’un any de mandat, amb la pandèmia del Coronavirus encara planant sobre els nostres caps -sense saber, de fet, si som a l’inici, al mig o al final del període àlgid d’aquest monumental xou-, l’alcalde de Mataró anunciava dilluns en una compareixença davant els mitjans locals i els que el segueixen habitualment d’abast nacional una crisi de govern. Una crisi de govern sota l’argument que la irrupció del Coronavirus a les nostres vides ha trastocat també l’esquema de treball del govern municipal, que hauria de tenir -apuntava Bote- unes noves prioritats i un nou relat, vinculat a aquest concepte de la “reconstrucció” , d’aires marshallians. L’alcalde va fer aquest anunci alhora que anunciava una modificació de gairebé una desena part del pressupost de 2020, aprovat sorprenentment -sobretot amb ulls d’ara- 48 hores abans de l’inici del confinament de març.

Una primera gran esmena als comptes municipals que serveix per incloure noves despeses, retallar inversions previstes i ajustar l’escenari d’ingressos -encara més del que ja es va fer al març- a la nova realitat, amb una gran baixada de la recaptació d’impostos. (No serà l’última, perquè el lloctinent de l’alcalde Bote, Juan Carlos Jerez, va anunciar que molt probablement al setembre tindria lloc una segona modificació, en funció de com vagin evolucionant els esdeveniments).
72 hores més tard, l’alcalde de Mataró feia públics els canvis, els quals havíem pogut avançar una estona abans: Xesco Gomar -sense deixar Transició Energètica ni el càrrec aparellat de diputat de Medi Ambient a la Diputació de Barcelona- va a Cultura, mantenint però Maria José Pérez d’adjunta, la qual suma Cooperació dins les seves competències com a compensació. D’altra banda, Miquel Àngel Vadell deixa Urbanisme, que presidirà de nou Núria Moreno, per anar a reforçar una nova nova àrea de Presidència, i manté Educació, la seva regidora des de fa cinc anys, on va començar el seu ascens meteòric.
D’altra banda, l’organigrama passa de tres a quatre àrees perquè la Innovació Social i el Benestar de la Ciutadania tingui un àmbit de gestió pròpia i es multipliquen les comissions informatives amb l’oposició, que passen de tres a sis -àmbit social, Seguretat, Presidència- per -sempre segons el govern municipal- “abordar els diferents projectes municipals més detalladament” .

Una anàlisi retrospectiva dels canvis en relació als nomenaments de fa un any i del que es va dir llavors permet confirmar diverses coses. La primera: es considera un error -i ara, per tant, s’esmena- donar tant poc pes polític -una regidoria de Transició Energètica- al què, amb tota seguretat, és el personatge més polític -tot i que gaudeixi movent-se entre bambalines- de tot el govern, Xesco Gomar. Al seu torn, s’admet com un error haver situat a Cultura -una regidoria especialment dura a Mataró- una persona amb nul•la experiència de gestió com Maria José Pérez i ara s’esmena amb una fórmula inèdita als governs municipals de Mataró que deixa en un mal lloc a l’antecessora, que més que probablement paga la confusió absoluta generada al voltant de la cancel·lació de la Festa Major de Les Santes de 2020 i la seva substitució per una programació totalment diferenciada i sota un nou epígraf.

Tercer: es considera i un error -i ara s’esmena- haver situat Miquel Àngel Vadell, l’altre gran actiu polític amb què compta el govern, a l’àrea d’Urbanisme, totalment desconnectada de les seves competències en Educació i ara es recupera una fórmula -que la regidora de Promoció Econòmica sigui la mateixa que la d’Urbanisme- explorada ja al final del mandat passat amb la mateixa persona -Núria Moreno- i amb nuls resultats (veurem si va ser per falta de temps).

Quart: es considera un error -i ara s’esmena- no haver situat cap regidor socialista (i això que en tenia dotze per triat) acompanyant l’alcalde Bote en el seu dia a dia des d’un punt de vista polític. Vadell ha guanyat pes en aquest sentit i l’alcalde Bote admet la necessitat de tenir una mà dreta clarament identificada més enllà del personal tècnic que el rodeja.

Tot plegat, és obvi, té ben poc a veure amb la reformulació de la governació de la ciutat que probablement faria falta després del pas de la pandèmia -tan sols referenciat amb el canvi cosmètic de la regidoria de Sergi Morales, que passa a ser de ‘Reactivació Econòmica’- i molt més amb ajustar els engranatges interns del Grup Municipal Socialista (l’absència del cap del grup municipal dels comuns a la roda de premsa de presentació dels canvis és indicativa d’això) dins un govern municipal que funciona al ralentí i amb una gran atomització de funcions. Rectificar, però, diuen que és de savis.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 12 Juliol 2020 by in LaRiera48, Les anàlisis de Joan Salicrú and tagged .
A %d bloguers els agrada això: