LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

De què parla l’oposició?

Creuat ja l’equador de la legislatura, bona part de les anàlisis que hem llegit fins ara s’han centrat en què ha fet (o no ha fet) el govern municipal. Ho vam fer, per exemple, a “Inventari a meitat de trajecte” o a “De l’Atur al Referèndum: Diccionari a l’equador del mandat”. Com no podia ser d’una altra manera, creuar la meitat de la legislatura representa un moment simbòlic en què el govern intenta vendre la seva feina i els periodistes l’intenten fiscalitzar. Tot i això, la lògica política no només inclou el govern del PSC i el PDeCAT. L’oposició, en el cas mataroní formada per 8 grups municipals (7 partits i una regidora no adscrita), també té un important rol de controlar el govern, fiscalitzar-lo i marcar la seva agenda política pròpia. Aquesta dinàmica constitueix un element de primer ordre en un dels consistoris més fragmentats de Catalunya: fer sentir la veu i explicar el projecte alternatiu de ciutat és més complicat quan l’oposició té múltiples veus i no recau en un o dos grups municipals.

En aquest sentit, a La Riera 48 ens hem volgut preguntar el següent: De què ha parlat l’oposició fins ara? Quina és la seva agenda política? O, en un sentit semblant, quin és el grup de l’oposició més actiu (o més passiu)?

Per a analitzar-ho, hem buidat i codificat totes les preguntes i propostes de resolucions que s’han fet des de la investidura de l’alcalde David Bote i fins al ple de l’abril passat. Les actes dels plens es poden trobar aquí. La classificació s’ha basat en mesures estàndards de classificació de polítiques públiques, com la usada per la Comissió Europea, adaptada lleugerament pel cas mataroní. Un cop processada la informació, per tant, tenim un indicador objectiu sobre l’activitat i les prioritats de l’oposició. La feina d’aquests grups va molt més enllà de fer preguntes en un ple, però és indubtable que les preguntes constitueixen una bona manera d’analitzar les prioritats de cada grup municipal.

De què ha parlat l’oposició durant la meitat de legislatura?

Una de les primeres coses que podem analitzar són els temes principals que han ocupat l’agenda de l’oposició en la primera meitat de la legislatura. El primer tema “estrella” han estat les qüestions sobre infraestructures i estat de la ciutat. En segona posició hi trobem benestar social i ciutadania i, en tercer, qüestions relacionades amb el funcionament de l’Ajuntament, la participació ciutadana i la comunicació. Per contra, un dels temes que ocupa l’agenda mediàtica de Catalunya, el debat sobiranista, ocupa la cinquena posició en prioritat de l’oposició (i, tal i com es veurà posteriorment, fruit d’alguns grups en particular). El gràfic també mostra que l’oposició pregunta qüestions no competencials o que tenen a veure amb afers internacionals (fins a 24 preguntes en aquest àmbit s’han registrat en la primera meitat de la legislatura). Sorprèn, de fet, que aquest àmbit tingui més prioritat que d’altres àmbits en què el consistori hi té més competències, com l’esport o el comerç.

 

 

Qui ha presentat més preguntes i propostes de resolució?

Quin ha estat el partit de l’oposició més actiu? Tal i com mostra l’infograma, el partit que més preguntes ha presentat i a més propostes de resolució ha participat és ERC. El grup municipal dirigit per Francesc Teixidó, de fet, ha mostrat una “hiperactivitat” gairebé el doble d’intensa que el segon grup més actiu, la CUP. Aquests últims, amb 2 regidors, han desenvolupat una feina activa. PP, C’s i Volem Mataró són el tercer, quart i cinquè partit, respectivament. Finalment, tanca la llista PxC. De fet, el grup de Mònica Lora (que ha estat de baixa durant part de la legislatura) només ha presentat/participat en 18 preguntes/propostes de resolució. Tenint en compte que en la primera meitat de legislatura s’han celebrat 21 plens, això significa que PxC ha fet, de mitjana, menys d’una pregunta per ple.

 

El gràfic següent desglossa el número de preguntes i propostes de resolució per cada un dels partits. S’hi observa com ERC és, de lluny, el grup més actiu, seguit de la CUP.

 

 

De què parla cada partit?

De què han parlat els partits de l’oposició mataronina? En el següent infograma us ho resumim. ERC, el primer grup de l’oposició, ha parlat majoritàriament de qüestions relacionada amb les infraestructures i l’estat de la ciutat. Volem Mataró ha prioritzat temes de benestar social i ciutadania. C’s, en canvi, és el grup més actiu presentant preguntes relacionades amb el debat sobiranista. De fet, un dels grups municipals que més es lamenta de la presència del debat sobiranista en l’esfera pública és el que, precisament, en parla més. El PP, al seu torn, ha parlat sobre qüestions sobre el funcionament de l’Ajuntament, la participació i la comunicació. La CUP ho ha fet sobre cultura, festes i oci i el PXC sobre infraestructura i estat de la ciutat. Respecte aquest últim partit, que té la immigració com a tema estrella, és interessant observar que, d’aquest tema, n’ha parlat més aviat poc durant els dos primers anys de mandat. Finalment, ICV-EUiA ha prioritzat temes no competencials o qüestions internacionals, sobretot els aspectes relacionats amb els refugiats.

 

 

A continuació, us oferim els gràfics temàtics de cada partit, desglossats per categoria.

 

De què ha parlat ERC?

 

De què ha parlat Volem Mataró?

 

De què ha parlat C’s?

 

De què ha parlat el PP?

 

De què ha parlat la CUP?

 

De què ha parlat PxC?

 

De què ha parlat ICV-EUiA?

 

*Nota: per facilitar-ne la visualització, els gràfics temàtics només mostren les categories més habituals i n’obvien les residuals.

2 comments on “De què parla l’oposició?

  1. Retroenllaç: Juliol 2017: Can Fàbregas roba el protagonisme a Les Santes | LaRiera48

  2. Retroenllaç: 2017: un any que (també a nivell local) ho pot canviar tot? | LaRiera48

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 19 Juliol 2017 by in Reportatges and tagged , , , , , , , , , .
A %d bloguers els agrada això: