LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

Pressupostos 2021: el moment més transcendental de l’alcalde Bote

L’alcalde Bote, flanquejat per Sergi Morales i Juan Carlos Jerez, en una compareixença davant els mitjans per anunciar l’escenari pressupostari pr a 2021. Foto: J.S./El Periódico

El govern de David Bote es troba ara mateix, a la recta final del 2020, en un moment clau la seva trajectòria política. Un recorregut encetat fa ara sols cinc anys, el 2015, amb una victòria per la mínima però que va quedar absolutament matisada quatre anys després per una quasi majoria absoluta que els socialistes no imaginaven ni en els millors somnis.

Efectivament, l’anunci d’apujar impostos -amb un 6% més d’IBI i un altre percentatge important en la taxa de la brossa- i de fer-ho fortament per segona vegada consecutiva -i això que l’any d’eleccions i l’anterior els tributs van quedar congelats- és una situació delicada, galdosa, perquè malgrat l’esplèndid resultat que el socialista va treure el 2019 no està clar fins a quin punt els electors de David Bote toleraran dos anys d’increments importants a l’hora d’haver-se de rascar la butxaca. Per molt que siguin “només quatre euros més al mes”, com insisteix en dir Bote, en una situació socialment explosiva com la que vivim, no està clar que l’electorat de la ciutat -especialment el seu- vulgui o pugui entendre els motius d’aquesta decisió de l’executiu local. Podria marcar això un punt i a part en l’idili que el jove alcalde manté amb el seu electorat? És probable, tot i que les conseqüències no es veuran fins les eleccions del 2023, que ara mateix queden extremadament lluny.

Més en general, sobre els impostos que paguen els mataronins, sorgeixen diverses qüestions. La principal: en paguen molts o pocs, en relació als serveis que donen? Aquesta evidentment podria ser una opinió molt subjectiva, però les dades ens ajuden a situar-nos: Mataró és la tercera ciutat amb els impostos més alts de les analitzades en aquest article a Capgròs, una peça periodística que ofereix una molt bona perspectiva per contextualitzar aquest debat. A més, l’IBI de Mataró (en euros per habitant) és especialment alt i en canvi la ciutat es troba entre les que tenen una renda familiar disponible en la banda més baixa, com ha denunciat Esquerra Republicana. Són elements a tenir en compte.

Quina reflexió fa sobre això, el govern municipal? No consta. Simplement que cal apujar els impostos per parar el cop en les finances municipals, més enllà de si això és més o menys injust. El càlcul dels partits que integren el govern municipal -PSC i comuns- és, evidentment, que la puja dels impostos -en la mesura que són sobre la propietat i per tant aquell qui té un immoble més gran pagarà més- molestarà a les classes mitjanes votants d’altres partits més que no pas al seu electorat, de manera que tampoc els preocupa excessivament.

Una altra qüestió també de fons. Per què segueix la lògica de pensar primer quins impostos s’imposaran -cal aprovar les ordenances fiscals abans del 31 de desembre, certament- i deixar per després el fet de decidir quants diners i en què es dispensaran -el pressupost, que es pot aprovar més tard-. Per què no d’una vegada per totes es treballen paral·lelament ingressos i despeses, per saber així exactament quants impostos necessitarem recaptar com a ciutat per a dur a termes segons quins serveis i accions? El regidor d’Hisenda, Juan Carlos Jerez, s’hi ha compromès diverses vegades, però el dia no arriba mai.

En tot cas, però, el que en termes històrics és autènticament transcendental del que està passant ara mateix a La Riera 48 és una altra cosa: l’anunci de, per primera vegada, retallar el catàleg de serveis que l’Ajuntament fa quaranta anys que engreixa, fent bona aquella idea que els alcaldes s’han d’ocupar de totes les competències i també de totes les incumbències però que ha acabat provocant que el Comú local segurament estiri més el braç que la màniga. “En Majó va començar a confegir aquest catàleg, després en Mas hi va sumar coses, en Baron n’hi va afegir d’altres, en Mora també… i ara l’alcalde Bote es troba que la vaca no dona per més”, explica un dels antecessors de l’actual alcalde en el càrrec.

En efecte, el govern Bote -en el context dificilíssim dels efectes de la covid- es troba amb la tessitura d’haver de fer exactament el contrari del que han fet tots els seus antecessors -potser excepte l’alcalde Mora, que seria l’únic que ja va haver d’anar una mica en aquesta direcció per la situació extremadament delicada que patien les arques municipals-. Així, en una compareixença davant els mitjans, fa unes setmanes, en el moment en què l’actual alcalde va anunciar la pujada d’impostos va explicar també que de cara a 2021 es retallarien gairebé cinc milions d’euros, d’un total de 150 milions d’euros de pressupost -cal tenir en compte que en la modificació del pressupost de 2020 aprovada al juliol el govern ja va fer una primera retallada de 2,5 milions d’euros-. Percentualment es pot pensar que cinc milions d’euros -o 7,5, si sumem les dues quantitats- són pocs diners però en realitat és una quantitat gens menyspreable que pot servir per fer moltes i moltes coses, en una ciutat. Sembla evident que retallar cinc milions d’euros més -un exercici inèdit en dècades, com dèiem- costarà i molt.

I doncs en què retallarà el govern municipal? No està gens clar, però l’alcalde va explicitar en la mencionada compareixença que el seu focus se centraria en allò que no és d’estricta competència municipal. A què es referia? Què no és competència municipal? Doncs per exemple la Formació Professional, que a Mataró compta amb un institut de propietat municipal, el Miquel Biada, a partir del qual es va bastir l’Escola Universitària Politècnica i posteriorment, per tant, el projecte Tecnocampus. El govern municipal es planteja tancar aquest centre o redimensionar-lo? No sembla que hagi de ser així, més aviat el contrari, tot i que és evident que aquest equipament l’hauria de sufragar la Generalitat, que és qui té la competència en educació (de fet, hi ha un terreny tocant a la Laia l’Arquera destinat a acollir un nou centre integral de Formació Professional a la ciutat, que es va posar a disposició del govern autonòmic en l’època Mora però que dorm el son dels justos, des de llavors. Des del govern municipal s’apunta que en cap cas la Conselleria d’Educació contempla la construcció d’aquest espai).

Què més pot retallar? L’aportació en escoles bressol, quan precisament tot just ara la Generalitat -via la Diputació- està retornant el que devia des de l’any 2012? Seria francament estrany, essent un altre element icònic de les polítiques d’esquerres cultivades des dels anys 80 a la ciutat. En el Centre formació contínua no reglada Tres Roques, a Cerdanyola? La ràdio-televisió pública?

Més enllà del tema de les competències, doncs… Les Santes? Sí, però aquesta previsió ja hi era en el format anterior a la Covid; la retallada ja està feta. Els sous dels regidors? Sí, ja s’ha anunciat que alguns diners dels 5 milions d’euros sortiran de rebaixar els sous als regidors, deu dels quals tenen dedicació exclusiva i quatre al 95%, per poder compaginar amb altres tasques privades -Xesco Gomar només percep dietes perquè ja té sou a la Diputació-.

Veurem si finalment les retallades són una suma de rascar “una mica per aquí, una mica per allà” -es comenta per exemple que podrien no fer-se les grades del camp de futbol dels Molins (450.000 euros)- o si realment el govern Bote pren la seva primera decisió clarament impopular, a banda de la puja d’impsotos, i decideix retallar en algun àmbit molt més evident i fefaent. Seria un senyal de què l’actual alcalde enceta un període de maduresa política.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 12 Octubre 2020 by in LaRiera48.
A %d bloguers els agrada això: