LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

Un any del 26M: el coronavirus ho ha capgirat tot

David Bote, durant la presa de possessió com a alcalde, tres setmanes després de la victòria electoral (Foto: PSC Mataró)

 

Avui, 26 de maig, fa un any de les últimes eleccions municipals, en què el PSC va revalidar la victòria a Mataró amb els millors resultats en uns comicis locals des del 1999. La de fa un any va ser una nit de sorpreses. La magnitud de la victòria del PSC no l’esperaven ni a la seu del Camí de la Geganta on, a la tarda, hi va haver alguns moments de dubtes davant els efectes que podia tenir l’augment de la participació. Quan van començar a arribar els resultats de les primeres meses, els dubtes es van esvair. Allò era un tsunami.

No va ser l’únic titular de la nit. Les eleccions de fa un any també van portar el primer consistori amb més regidores que regidors de la història de la ciutat, els millors resultats d’Esquerra des dels temps de la República o el pas de ser el consistori més fragmentat de Catalunya a tenir un ple amb –només- cinc grups municipals.

Amb els resultats del 26M, Bote no és que tingués la paella pel mànec, sinó que tenia tot el joc de cuina a la seva disposició. Després de l’acord amb En Comú Podem, el primer govern municipal amb la majoria absoluta del ple des del 2011 podia plantejar debats de ciutat com l’ampliació del Mataró Parc, el desenvolupament de l’anomenat “districte Tecnocampus”, definir un projecte cultural per a la ciutat més enllà de Les Santes o posar fi al serial de Can Fàbregas.

Qüestions complicades que podia encarar sabent que, almenys per l’aritmètica, no havia de patir. Afrontar, en definitiva, l’horitzó de ciutat (aquell Mataró 2022 de què, com més s’acosta, menys se’n parla) amb la idea de fixar “un nord, una idea de futur, un camí per arribar-hi i, finalment, una manera de fer” que assenyalava Bote en la seva presa de possessió.

Però tot va saltar pels aires quan va començar la pandèmia de coronavirus. Pocs dies després del 26M, en la seva segona presa de possessió com a alcalde, Bote assegurava que “en el futur, Mataró ha de seguir sent una font de certeses”. Vist des de la situació actual, és evident que, si alguna cosa no és el món –i Mataró, lògicament, tampoc- és una font de certeses. La crisi del coronavirus ho ha capgirat tot. Com diu el tòpic, quan crèiem saber totes les respostes, la realitat ha canviat les preguntes.

Bote, “l’home de les sorpreses”, com el va definir Josep Puig Pla al “Capgròs” dos dies després dels comicis, té davant seu un dels reptes més importants amb què s’ha enfrontat mai un alcalde de la ciutat. Gestionar una crisi econòmica que ja és aquí i tindrà rèpliques socials (la demanda d’aliments a Caritas Mataró, per exemple, s’ha incrementat un 62% en les darreres setmanes) acabarà marcant els propers mesos i, molt probablement, el que queda de legislatura.

La crisi del coronavirus i la més que probable crisi econòmica, a més, pot suposar una sotragada important a nivell polític. Tot i que la majoria política és robusta, el capital polític acumulat per dur a terme polítiques d’envergadura pot arribar a quedar en un segon pla. L’oposició, a més, pot aprofitar el moment per intentar desgastar el govern i demanar-li accions més contundents, com va passar en els primers impassos de la crisi de la Covid-19.

Joan Majó va haver de construir un Ajuntament democràtic i afrontar un intent de cop d’estat; Manuel Mas, recuperar el front marítim i dissenyar la nova ciutat; Joan Antoni Baron, gestionar l’arribada de milers de nous ciutadans; i Joan Mora, capejar l’anterior crisi econòmica després que punxés la bombolla immobiliària.

Bote es troba, ara, davant d’un moment que, sens dubte, acabarà definint el seu llegat al capdavant de la ciutat.

 

Ramon Radó i Toni Rodon

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 26 Mai 2020 by in Reportatges.
A %d bloguers els agrada això: