LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

Teixidó consolida el frec a frec amb el PSC en un debat àgil i amb multitud de propostes

Els nou candidats presents al debat de Mataró Audiovisual, just abans de començar-lo. Foto: Mataró Audiovisual

Els nou candidats presents al debat de Mataró Audiovisual, just abans de començar-lo. Foto: Mataró Audiovisual

Si algun dels vuit candidats presents al debat de dimarts a Mataró Audiovisual, la radiotelevisió pública municipal, va brillar amb llum pròpia aquest és Francesc Teixidó, l’alcaldable d’ERC. Davant un David Bote nerviós i poc televisiu, que no gaudeix del do de la paraula i que va rendibilitzar més aviat poc la seva condició d’alcalde, Teixidó va exhibir la lucidesa de l’aspirant que veu com el camí se li aplana i es va mostrar relaxat i fins i tot irònic. Teixidó, és clar, s’havia tret poques hores abans un roc de la faixa que ningú s’esperava: un -suposat- nou episodi de mala praxi -almenys des d’un punt de vista ètic, després de les campanyes de sensibilització que es fan dirigides a la ciutadania- de la recollida de la brossa, per part de l’empresa FCC. Suposat perquè fonts de l’Ajuntament van negar la major: no hi ha cap incompliment del contracte en els fets objecte de la denúncia.

Aquest és un aspecte en el què plovia sobre mullat, perquè ara fa un any Esquerra va dur a terme una denúncia similar que va fer saltar les alarmes al govern municipal i que va acabar amb la imposició d’una multa de 150.000 euros a l’empresa i de la rescissió del contracte -encara que fos de mutu acord i, de fet, per petició de FCC-. Però tot això és pràcticament superflu davant la sensació que molts ciutadans poden tenir en el sentit de dir: “l’empresa que gestiona la brossa es mofa de l’Ajuntament a cara descoberta” o bé que “el govern municipal passa de tot a l’hora de garantir una correcta recollida de la brossa”. Durant el debat, a més, l’alcalde i candidat socialista, tot el que va saber dir en relació a això és que es tractava d’un “tema resolt”, tot i que no va aclarir quina era la solució de futur.

“Els hem pillat“, comentaven cofois des d’ERC la tarda del debat. Efectivament, el torpede dels republicans, generat a partir d’un vídeo enregistrat aquest mateix dissabte, pot encertar de ple en la ment d’aquells electors dubitatius entre votar-los a ells i al PSC, que també n’hi ha. O de votants independentistes potser desencisats que pretenien quedar-se a casa o votar altres opcions. A Bote, acostumat a fer d’alcalde-candidat durant quatre anys, la campanya electoral se li està fent llarga i avorrida i a Teixidó, en canvi, més aviat curta.

Així les coses, Teixidó va arribar al debat encoratjat, confirmant les bones sensacions que els republicans van recollint durant la campanya. Sent curosos, tampoc és que llancés cap proposta especialment novedosa -potser el seu compromís de posar a debat el Pla Generació d’Ordenació Urbana, que data de 1996-, però va consolidar la seva imatge de candidat serè i tranquil, que lluita frec a frec pel primer lloc.

Durant l’hora i 45 minuts que va durar la sessió, prou àgilment conduïda per Anna Gual i Oriol Debat atenent al número de candidats, també van brillar amb llum pròpia el popular José Manuel López, que va demostrar les taules adquirides després de tants anys de plens municipals i va demostrar coneixement dels temes, i Sergi Morales, el candidat d’En Comú Podem, que va exhibir en tot moment un perfil de govern, marcant distàncies amb els seus possibles socis Teixidó i Bote i per tant temptant-los de cara a un futur acord. “No podem planificar aquesta ciutat a partir dels grans interessos econòmics, com són el Mataró Parc, sinó dels interessos de la gent”, va proclamar, en un determinat moment.

També va exhibir bones maneres i certa finor en l’anàlisi la candidata de Ciutadans, Cristina Sancho, una absoluta desconeguda fins fa pocs dies, mentre que el candidat de Junts per Mataró, Alfons Canela, va estar irregular, amb intervencions fresques i entenedores amb altres de molt primerenques i, sorprenentment, va exhibir un to moderat amb l’alcalde Bote, de qui va lloar per exemple el projecte ‘Yes, we rent’. Més fluixes van mostrar-se les caps de llista de VoleMataró i la CUP, les quals tampoc estaven massa còmodes en el format televisiu, per bé que Morón va estar encertada quan va recordar el fracàs de la transformació de PUMSA durant els quatre anys del mandat i Polvillo quan va comparar els efectes de la política d’habitatge del govern mataroní amb el de Sabadell, on ostenta la vara d’alcalde un geògraf de l’òrbita de la CUP.

Un dels pocs moments en què Bote es va posar el trajo d’alcalde és quan va assegurar que, superant l’habitual dicotomia generada al llarg de dècades entre convergents i socialistes, era possible que Mataró exercís alhora de “capital de comarca i de ciutat metropolitana”. Un tema en què ningú més va voler -o va saber- entrar a debatre. De fet, de debat pròpiament dit n’hi va haver poc, però també és veritat que es van poder sentir moltes propostes concretes de tots els partits en multitud d’àmbits -hotels a Can Fàbregas (PP), un operador privat que exploti la zona comercial del Port (JxCat), un espai Tecnocampus d’Economia Social a Vapor Gordils (PSC), un “gerència professional conjunta” obligatòria per a tots els comerços del centre de la ciutat (ERC)-, si bé per exemple va ser decepcionant l’absència de qualsevol reflexió sobre l’àmbit de la cultura.

En el debat pròpiament dit no hi van intervenir directament cap de les dues candidatures que també es presenten als comicis però que com a tals no tenen representació al consistori actualment: VoxMataró i Primàries per la República. En aquest cas, la necessitat de sintetitzar molt breument les seves intervencions va permetre que col·loquessin el seu missatge amb concisió: “llei i ordre” de la boca de Mónica Lora -zero mencions a la immigració- i “democràcia participativa” per part d’Anna Brun.

About lariera48

Bloc d'anàlisi i interpretació de la política local mataronina escrit per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú.

2 comments on “Teixidó consolida el frec a frec amb el PSC en un debat àgil i amb multitud de propostes

  1. Retroenllaç: ERC esprinta al final de la cursa per arribar a l’alcaldia | LaRiera48

  2. Retroenllaç: La Riera 48, dissabte 25 de maig, 23:53 | LaRiera48

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 21 Mai 2019 by in LaRiera48, Les anàlisis de Joan Salicrú.
%d bloggers like this: