LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

2019: l’any de les dones?

Manifestació feminista d’aquest 8 de març a Mataró (Foto: Núria Radó)

 

Míriam Nogueras, Carme Polvillo, Montse Morón i Anna Brun. Quatre dones que encapçalaran una candidatura electoral a les properes eleccions municipals. A, 8 de març, Dia Internacional de els Dones, la meitat de les candidatures amb alcaldable oficialment confirmat tenen una dona al capdavant: Junts per Mataró (Nogueras), CUP (Polvillo), Som Alternativa (Morón) i Primàries Mataró (Brun).

En un món ideal, no hauria de ser notícia. Però, una ullada a la història permet valorar l’excepcionalitat del fet. Fins ara, a la ciutat no hi ha hagut gaires dones que hagin intentat trencar aquest sostre de vidre i optar a ser alcaldesses: d’ençà de la recuperació de la democràcia, només sis han anat a dalt de tot d’una llista electoral. Els comicis amb més (per dir-ho d’alguna manera) presència femenina han estat els de 2011 i 2015, amb dues candidatures encapçalades per dones en cada ocasió.

 

 

Sembla clar, doncs, les de 2019 seran les eleccions municipals amb més cares femenines als cartells electorals. I la xifra de quatre encara és molt possible que augmenti. Tot apunta que Mònica Lora acabarà encapçalant una candidatura que aixoplugui el que queda de Plataforma per Catalunya sota el paraigua de Vox. I, l’altre partit que encara no ha oficialitzat cap de llista, Ciutadans, també prepara una candidatura amb una dona com a número u. Així doncs, Mataró podria tenir per primera vegada més dones alcaldables que no pas homes.

 

66 alcaldes, cap alcaldessa

Si no hi ha dones al capdavant de les candidatures, és difícil que una dona arribi mai a l’alcaldia de Mataró. I, com deia Maria José Recoder en una entrevista el 2016, en aquest sentit Mataró té “una assignatura pendent”.

Des de 1835, Mataró ha tingut 66 alcaldes… tots homes. En els últims 40 anys, amb la recuperació de la democràcia, la situació no ha variat gaire: a la ciutat hi ha hagut cinc alcaldes… també tots homes.

 

Més de la meitat a la ciutat, menys de la meitat a l’Ajuntament

Fora de l’alcaldia, als escons del saló de plens la presència femenina tampoc ha arribat a la que tenen en el conjunt de la població. Les dones, més de la meitat de la població de la ciutat, no hi ha manera que arribin a aquest percentatge del 50% quan parlem de càrrecs electes.

Ara mateix, dels 27 regidors del ple municipal, 12 són dones, un 44%. Els canvis de regidors que hi ha hagut al llarg de la legislatura han augmentat la presència femenina al consistori, que a l’inici de mandat era de només 10 regidores, per sota del 40% que es considera el llindar mínim de la paritat.

Amb el temps, i fruit del major pes de les dones en la societat i –també- de les quotes de gènere, la presència de les dones al consistori ha anat creixent. Malgrat que mica en mica la realitat va canviant, però, encara queda molt camí per recórrer:

 

 

947 municipis, 186 alcaldesses

La situació a Mataró no és ni molt menys una excepció al conjunt del país. Dels 947 municipis que hi ha a Catalunya, actualment només 186 tenen una alcaldessa, menys d’una cinquena part. Això sí, els casos d’Ada Colau (Barcelona), Núria Marín (L’Hospitalet), Núria Parlon (Santa Coloma de Gramenet) o Marta Madrenas (Girona) fan que prop de la meitat dels catalans tinguin actualment una alcaldessa.

De les 15 ciutats catalanes amb més habitants, una mica més de la meitat –vuit- han tingut alguna alcaldessa des de la recuperació de la democràcia. Actualment, a set d’elles la vara d’alcalde és a mans d’una dona. En canvi, Mataró forma part de l’altra meitat: les set ciutats on, fins ara, la vara d’alcalde sempre ha estat a les mans d’un home.

 

Els anys de la revolució feminista

Al món, i també a Mataró, la legislatura que ara acaba ha estat marcada pel que des de diversos àmbits s’ha batejat com la “quarta onada del feminisme”.

Encara que sovint hem estat més atents a altres qüestions, els quatre anys que van de 2015 a 2019 han estat els de les vagues feministes, les del #metoo, la traducció al català de “La teoria King Kong”, el #cuéntalo, el No és No, el color verd a l’Argentina o les protestes amb vestits de “The Handmaid’s Tale”, que també van arribar a Mataró:

 

 

 

Aquest canvi de paradigma es notarà en les candidatures electorals… i possiblement també en el consistori que surti de les eleccions del 26 de maig.

One comment on “2019: l’any de les dones?

  1. Retroenllaç: El 26M, un mes després: 10 xifres poc comentades | LaRiera48

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 8 Març 2019 by in LaRiera48.
%d bloggers like this: