LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

Mataró, ciutat metropolitana?

Imatge del Port de Mataró i al fons Cabrera i la resta de poblacions del Baix Maresme, fins a entrellucar-se Barcelona. Foto: Port de Mataró

Imatge del Port de Mataró i al fons Cabrera i la resta de poblacions del Baix Maresme, fins a entrellucar-se Barcelona. Foto: Port de Mataró

Aquest passat dimarts, l’alcaldessa de L’Hospitalet Núria Marín protagonitzava a l’hotel Hesperia, situat a Bellvitge, la seva clàssica conferència anual amb la qual marca l’agenda política local. D’entre les coses que va dir –i que la premsa va recollir– va ser la seva proposta “disruptiva” -que es diu ara- de crear la figura d’un alcalde de la gran Barcelona en el marc d’una Àrea Metropolitana de Barcelona reforçada i concebuda no ja com una mancomunació d’esforços entre els municipis que envolten el municipi de la ciutat comtal, sinó com un ens amb rang constitucional a l’estil de les Agglomération franceses. El titular -votar la figura que liderés aquesta nova AMB- va tapar una altra reflexió en línia amb una cosa que havia dit l’alcaldessa Colau i que té ressons maragallians: la ciutat real no pot ser Barcelona i els municipis limítrofs sinó que va molt més enllà. Per tant, la qüestió és adequar l’arquitectura institucional del país a aquesta realitat.

Però fins on arriba la realitat metropolitana? Sabadell i Terrassa haurien de formar part d’aquesta reviscolada AMB? I Mataró, també? O queda ja massa lluny? L’alcaldessa de L’Hospitalet creu que totes tres poblacions haurien de formar part de l’Àrea Metropolitana en la mesura que formen part de la realitat metropolitana. I ho va dir en públic, picant l’ullet a l’alcalde de Mataró, David Bote, que ha deixat anar la idea en les seves darreres compareixences, recordant però que caldrien canvis legals perquè la capital del Maresme pogués passar a formar part de l’AMB. (Canvis que, òbviament, és possible de fer si hi ha el consens necessari a l’organisme, que funciona de fet amb una base d’acord amplíssima, com en cap altra institució catalana).

Es pot dir que Mataró és una ciutat metropolitana? A escala global, a escala Google, ningú en tindria cap dubte; qualsevol població a 30 quilòmetres de Picadilly Circus es considera que és Àrea Metropolitana de Londres, que forma part del Gran Londres, vaja. Ara bé, és obvi que la paraula manté -vist des del Mataroní de Tota la Vida- una connotació absolutament suburbial, de segona classe, que serà molt difícil de capgirar. De moment, l’alcalde Bote, com dèiem, parla de les 3M: Mataró, Ciutat Mediterrània i Metropolitana. Veurem si insisteix en l’aposta, que tindria plasmacions molt pràctiques pels ciutadans com per exemple ser considerats com a mínim segona zona tarifària en l’àmbit de la mobilitat, sinó de la primera.

Aquest és un debat, de fet, clàssic a l’arena política local. Mentre Manuel Mas assegurava que “Mataró anirà endavant perquè està a prop de Barcelona” el 1999, en aquelles renyides eleccions el convergent Ramon Camp apostava perquè Mataró fos un node dins la xarxa de ciutats catalanes, competint amb Granollers, Vic o Girona i fugia de plantejaments metropolitans i reivindicava la capitalitat de la comarca. Les coses, però, han anat evolucionat; el món s’ha fet petit i la realitat de la Gran Barcelona, per bé i també per mal, és cada cop més evident.  Així, anys més tard, l’alcalde Baron i l’alcalde Mora, tan diferents en tot, van anar matisant aquestes postures i van fer compatibles els dos plantejaments, sintetitzats en allò de la porta nord de la Gran Barcelona i admetent que Mataró com a molt podia liderar el sector central de la comarca, si s’hi veia en cor.

Ara l’alcalde Bote va una mica més enllà i ja parla sense embuts de “Ciutat Metropolitana”. Serà aquest -junt amb el de preservar la nostra idiosincràcia com a ciutat- un dels temes estrelles de la propera campanmya electoral? Demostraria altura de mires per part de tots els caps de llista. Veurem si és possible.

Anuncis

About lariera48

Bloc d'anàlisi i interpretació de la política local mataronina escrit per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on 7 febrer 2019 by in LaRiera48.
%d bloggers like this: