LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

Ampliació del Mataró Parc: la cançó de l’enfadós

La regidora d'Urbanisme Núria Moreno i l'alcalde David Bote, aquest dimecres a la Sala dels Lleons de l'Ajuntament. Foto: J.S.

La regidora d’Urbanisme Núria Moreno i l’alcalde David Bote, aquest dimecres a la Sala dels Lleons de l’Ajuntament. Foto: J.S.

Sovint, la política mataronina consisteix a donar voltes sobre els mateixos temes sense acabar de definir-se. L’ampliació del Mataró Parc és un d’aquests temes. Se’n va començar a parlar poc després de la inauguració del complex, l’any 2000, i de fet el 2004 l’empresa promotora va presentar a l’Ajuntament l’únic projecte oficial d’ampliació registrat. Durant tretze anys, aquesta empresa s’ha anat “intercanviant papers, parers i informacions diverses” amb els responsables d’Urbanisme de l’Ajuntament, però no s’ha presentat cap altra proposta formal d’ampliació del centre.

Durant aquests tretze anys, l’actitud del govern municipal ha estat dubitativa i cap d’ells ha arribat a prendre una decisió definitiva en relació a això. El govern que va rebre la proposta oficial, el tripartit 1 de Joan Antoni Baron, no va tirar-la endavant perquè Esquerra no en volia ni sentir a parlar, agafant-se al mantra de “la xucladora” que podia suposar un Mataró Parc ampliat pel comerç del centre de la ciutat. Amb el canvi de govern, el 2011, l’alcalde de CiU Joan Mora -i sobretot el seu regidor de Promoció Econòmica, Miquel Rey- van agafar el toro per les banyes i van estar a punt d’estampar la seva signatura en un acord d’ampliació. Consta que fins i tot estava coreografiada la roda de premsa en què s’havia de presentar el projecte, on havien d’intervenir els botiguers de la Unió de Botiguers i de Boulevards de Mataró, perquè el govern Mora ho emmarcava tot plegat en el Pacte pel Comerç. La negativa -a última hora- de Tomás Olivo a assegurar que les noves botigues no serien inferiors a 2.000 m2 va frustrar finalment l’acord.

El 2015, el govern convergent a 8 va deixar pas a la sociovergència liderada per un alcalde socialista, David Bote, que té un electorat que no faria fàstics a l’ampliació (i que de seguida va dur a terme un dinar amb Tomás Olivo on va assistir també l’exalcalde Manuel Mas, mentor polític seu). Durant el primer tram del present mandat, els equilibris interns entre CiU i PSC van significar tornar a “donar llargues” a les propostes -informals, cal admetre-ho- de l’equip de Tomás Olivo. De totes maneres, el gener de 2017, la regidora Núria Calpe explica que el Mataró Parc ja tenia 11.000 m2 de la seva propietat en sòl urbanitzable, just a tocar de l’hospital, disponibles per fer una ampliació del centre comercial. I que, com que el planejament urbanístic de la zona ha estat tombat en diverses ocasions i es troba actualment suspès, caldrà aprovar-lo de nou abans de donar la llicència d’obres i d’ús a aquesta nova part del Mataró Parc.

Aquest dimecres, un any i quatre mesos després de la compareixença de Calpe, la seva successora socialista, Núria Moreno, va comparèixer davant els mitjans per explicitar exactament el mateix (tot i que semblés una gran novetat): un informe extern avala la necessitat de modificar el Pla General d’Ordenació Urbana per a possibilitar que l’empresa de Tomás Olivo pugui ampliar-se en els 11.000 m2 que ja són de la seva propietat (la modificació del planejament de la zona s’ha de fer sí o sí, perquè sinó tota la pastilla C1 “Cirera Nord” està en una mena de llimb legal poc recomanable a tenir per part de l’administració pública). Però la regidora i l’alcalde David Bote no van voler aclarir si el seu govern té voluntat política d’impulsar l’ampliació més profunda, en la línia del que vol Olivo. Per tàctica o per precaució no volen aclarir si el seu govern té el desig d’entomar el repte o no. En compte d’això, tornen a tirar la pilota a l’empresari murcià, a qui demanen que mogui fitxa i presenti un projecte d’ampliació definitiu, tretze anys després que presentés el seu.

Per tant en els propers mesos el govern municipal sembla que portarà la modificació puntual del Pla General per legalitzar la situació de la zona. Però encara no sabem si hi ha interès real per part del govern municipal d’ampliar el Mataró Parc i el tema amenaça d’arribar a la propera campanya electoral de la mateixa manera que va començar el mandat: en ‘standby’. És, francament, “la cançó de l’enfadós”. Que podria acabar amb la retirada de l’oferta per part de Tomás Olivo, repetint-se el mateix que ha passat amb El Corte Inglés també els darrers quinze anys: una empresa privada, farta de les vacil·lacions del govern municipal, acaba refredant el seu interès inicial. Després gran part de la classe política se’n lamenta, però ara que encara hi ha possibilitats d’evitar-ho, no sembla que el govern municipal ho vegi de forma tan evident. Veurem.

Anuncis

About lariera48

Bloc d'anàlisi i interpretació de la política local mataronina escrit per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on 3 Mai 2018 by in LaRiera48.
%d bloggers like this: