LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

L’espanyolisme surt de l’armari

Les persones que participaven a la marxa a favor de la unitat d'Espanya, al seu pas pel carrer Pirineus, paral·lel a la Plaça Granollers. Foto: J.S.

Les persones que participaven a la marxa a favor de la unitat d’Espanya, al seu pas pel carrer Pirineus, paral·lel a la Plaça Granollers. Foto: J.S.

L’espanyolisme –o els partidaris de la unitat d’Espanya- han sortit al carrer tres vegades en els darrers 40 dies a Mataró.

La primera convocatòria, celebrada el 30 de setembre davant l’Ajuntament, va ser una petita manifestació, amb un centenar de participants. Algú ironitzava a Twitter que hi havia gairebé més policies que persones a la convocatòria.

Però la setmana següent, el dissabte 7 d’octubre, les coses van ser diferents. Davant la incredulitat de molts dels vianants que contemplaven l’escena una corrua de persones -1.500 segons la policia- es va manifestar des de la Plaça Rafael de Casanova fins davant l’Ajuntament de Mataró. Una declaració de principis: del gran barri de la ciutat –Cerdanyola- fins al cor mateix del poder institucional de la capital del Maresme. La manifestació actuava com a preludi de la concentració convocada per Societat Civil Catalana per l’endemà diumenge a Barcelona.

Aquell cap de setmana, no hi va haver –dada interessant- cap altra manifestació “unionista” en una ciutat de l’àrea metropolitana amb tanta participació. I l’altra dada interessant: malgrat que a la capçalera de la marxa hi figuraven en lloc destacat Mònica Lora de Plataforma per Catalunya i José Manuel López del PP, la convocatòria no tenia res a veure amb aquests partits –també es va convidar el PSC, que no hi va enviar cap representant- sinó que havia sorgit a través d’una conversa de Whatsapp de quatre amics, capitanejats per José Casado. Uns promotors que van organitzar el seu propi servei de seguretat per evitar cap mena d’incident, com així va ser.

La setmana passada, aquest dissabte dia 4, va tenir lloc una tercera convocatòria, de nou multitudinària –la policia va apuntar aquest cop que hi havia 1.800 persones, xifra que els organitzadors feien pujar fins les 5.000-. De nou la muntava aquest col·lectiu que va titular la manifestació “Mataró es queda a Espanya”, en català, i la cita va ser l’única que va tenir lloc durant el cap de setmana, d’aquest signe polític, a les grans ciutats de l’àrea metropolitana. Significatiu.

Acabada la marxa, un grup de persones d’ideologia ultra que no queda clar si provenien o no de la marxa, van agredir brutalment un jove de 29 anys al carrer Fray Luis de León, cosa que va posar en un seriós compromís els promotors de la manifestació a favor de la unitat d’Espanya. Aquests es van afanyar a desmarcar-se’n i a condemnar els fets (de fet tots els grups polítics, inclosos PP, PxC i Ciutadans, van condemnar explícitament els fets), però òbviament la convocatòria va quedar tenyida per aquest lamentable incident. Per alguns es va confirmar aquella tesi segons la qual “les manifestacions espanyolistes sempre acaben malament”, a diferència del civisme exquisit que es viu en les convocatòries sobiranistes. La notícia va ser portada arreu de Catalunya perquè constata una certa impunitat de grups d’exaltats a casa nostra que es prenen la justícia per la seva mà.

Cal exigir a qualsevol ciutadà –i per tant també als convocants d’aquestes marxes- que mantinguin una actitud cívica i pacífica a l’hora de manifestar públicament les seves voluntats polítiques. I si se n’és l’organitzador, vetllar perquè no puguin participar d’aquestes manifestacions –i si ho fan, aïllar-los- elements violents com els que es van evidenciar dissabte passat al vespre a la capital del Maresme. S’ha d’anar molt alerta amb no deixar ni un bri d’espai a qualsevol expressió d’aquest tipus, per minoritari que sigui.

De totes maneres, aquestes constatacions no poden obviar una realitat que s’ha fet palmària aquestes darreres setmanes a Mataró: l’espanyolisme està emergint a Mataró. Està sortint de l’armari. Era una realitat que s’expressava electoralment, sobretot els darrers anys, però restava amagada de l’esfera pública. Ara, en canvi, s’està organitzant políticament i ho està fent al marge dels partits polítics, en un procés que recorda –encara que sigui a molt petita escala- l’emergència de l’ANC a nivell local en el camp sobiranista. Hi ha força partits que es disputen aquesta franja de l’electoral, des de Plataforma per Catalunya al PSC passant per Ciutadans o el Partit Popular, però aquests ciutadans deixen clar que no en tenen prou amb les plataformes polítiques que els representen i han decidit organitzar-se al marge dels partits.

Tan és així que el mateix col·lectiu que ha organitzat les dues anteriors marxes multitudinàries n’ha convocat una de nova el dia 16 a les 6 de la tarda davant l’Ajuntament, coincidint amb la celebració del ple municipal. Reclamen explícitament que no se’ls criminalitzi pels fets ocorreguts després de la darrera manifestació.

A aquells mataronins que els ha sorprès l’aparició pels carrers d’aquest grup de persones, haurà d’aprendre a conviure amb aquesta nova realitat (sempre que s’expressi amb mètodes escrupolosament cívics i democràtics, només faltaria). És una de les conseqüències del Procés; que els del No també aixequin la mà i demanin la paraula. A Mataró, ja ha passat, amb més força que en moltes altres grans ciutats del país. És la nova realitat que es dibuixa al nostre país: dos blocs absolutament enfrontats… que hauran d’aprendre a dirimir les seves diferències en el camp polític.

About lariera48

Bloc d'anàlisi i interpretació de la política local mataronina escrit per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú.

5 comments on “L’espanyolisme surt de l’armari

  1. Retroenllaç: 2017: un any que (també a nivell local) ho pot canviar tot? | LaRiera48

  2. Retroenllaç: L’evolució de l’espai constitucionalista a Mataró | LaRiera48

  3. Retroenllaç: De Crida a Crida: l’any més convuls de David Bote | LaRiera48

  4. Retroenllaç: A mig any del 26M: 10 preguntes que (encara) no tenen resposta | LaRiera48

  5. Retroenllaç: Vox busca entrar a l’Ajuntament “a cavall” de PxC | LaRiera48

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 8 Novembre 2017 by in LaRiera48, Les anàlisis de Joan Salicrú.
%d bloggers like this: