LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

El possible trencament del bipartit a Mataró. Ara va de bo?

Alfons Canela, president del PDeCAT a Mataró.
Foto: Lluis Martínez Matallana/L’Econòmic

Si el curs polític va acabar amb les espases en alt a Mataró -amb la cridòria d’una part dels ciutadans que acudien a la Crida a la Festa Major reclamant a l’alcalde Bote “poder votar” al referèndum de l’1-O-, aquest nou cicle comença encara més carregat: la notícia que el PDEcat amenaça definitivament de trencar el govern bipartit local si l’Ajuntament no permet fer una votació “com les de sempre, amb tots els ets i els uts” ha aixecat una forta polseguera, perquè sembla que aquesta vegada la cosa va de debò: el moment que viu Catalunya és crucial i Mataró no deixa de ser-ne un reflex. De moment, una reunió entre els grups municipals de CiU i el PSC es va cancel·lar aquest dilluns arran de les declaracions d’Alfons Canela.

Com tot, cal analitzar el context de la informació per entendre-la una mica més. En aquests moments, per primera vegada, el propi Canela admet que no descarta presentar-se a les primàries que el partit organitzarà ben aviat amb la pretensió d’arribar a Nadal amb el candidat a alcalde escollit. Si vol construir una alternativa i encapçalar-la ell, necessita reforçar el seu perfil i, probablement, situar-se fora de l’àrea del govern, des de la qual li serà més fàcil exhibir una imatge de proposta alternativa. Per intentar donar més força en clau local a una marca que, en àmbit general, té mala peça al teler, almenys comparat amb les latituds de les quals prové.

Aquests interessos xoquen frontalment amb els del grup municipal de Convergència i Unió, que, mantenint el nom, sembla que manté també una certa forma de fer les coses més assossegada, amb més voluntat de consens, i que estaria disposat a trobar fórmules per encaixar el desig de votar amb les prevencions dels socialistes. Que és el que els socialistes ja haurien ofert a través del seu primer secretari, la idea de “deixar votar” en els locals de Participació Ciutadana, una regidoria en mans de CiU. Però Canela entén que ha arribat l’hora de ser dur i exigent i està disposat a trencar la baralla. A més, cal recordar que een el grup municipal no deixen d’haver-hi alguns representants del sector del parti que van perdre les primàries contra Canela ara fa uns mesos…

De moment, de cara a blindar-se i no aparèixer com a tou davant la seva parròquia, el grup municipal de CiU ha anunciat la presentació d’una moció conjunta amb ERC i la CUP al proper ple de setembre demanant a l’alcalde Bote que compleixi amb la resolució del ple del 6 d’abril sobre facilitar la votació: la majoria del ple ho va aprovar i els grups entenen que l’alcalde no pot fer-se el sord davant aquest posicionament, encara que a la pràctica sí que pot.

Mentre es produeix aquesta escenificació -cal veure si VoleMataró dóna el seu vist-i-plau i repeteix el sentit del seu vot del 6 d’abril-, hi haurà noves reunions entre els partits -o sigui entre el propi Canela i Juan Carlos Jerez- per veure si la sang, aquesta vegada, arribarà al riu. Que té tota la pinta que sí, perquè després de les declaracions del president local del PDEcat l’única cosa que podria avortar el trencament del govern és que el referèndum no s’acabi convocant -cosa altament improbable- o que l’assemblea local dels antics convergents prefereixi mantenir el pacte amb els socialistes -cosa també molt poc probable, segons l’estat d’opinió que es respira-. De moment, els socialistes emetien aquest dimarts un comunicat insistint en la posició mantinguda des del primer moment: suport zero al referèndum.

Ens espera una tardor calenta a la capital del Maresme. Podrà governar el PSC en solitari, amb sis regidors, a partir d’ara?

About lariera48

Bloc d'anàlisi i interpretació de la política local mataronina escrit per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú.

2 comments on “El possible trencament del bipartit a Mataró. Ara va de bo?

  1. Retroenllaç: El debat sobiranista eclipsa la política local en l’inici de curs | LaRiera48

  2. Retroenllaç: De Crida a Crida: l’any més convuls de David Bote | LaRiera48

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 30 Agost 2017 by in LaRiera48, Les anàlisis de Joan Salicrú.
%d bloggers like this: