LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

El PIB de Mataró, lluny de posicions capdavanteres

Mataró, la vuitena ciutat de Catalunya, no acaba d’enlairar-se econòmicament o, com a mínim, de situar-se en una posició que s’ajustaria més al que correspondria per població o tradició històrica. Així, segons l’informe fet públic dilluns per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), Mataró se situava l’any 2014 en la posició número 93 en el rànquing de ciutats catalanes per Producte Interior Brut (PIB).La nostra ciutat se situava just darrera de Sant Adrià del Besòs i just davant de Tossa de Mar. Dit d’una altra manera, de les 217 ciutats catalanes analitzades (les de més de 5.000 habitants i les capitals de comarca), Mataró s’ubicava lleugerament per sobre de la meitat. El rànquing l’encapçalava Martorell i el tanca Badia del Vallès.

grafic-pib-comparat

El PIB mataroní, però, és especialment baix si es compara amb les altres ciutats catalanes que tenen una població similar. Tarragona, amb uns 5.500 habitants més, se situa en la posició 27; Lleida, amb 12.000 habitants més, és la número 50. O més dolenta és la posició si la contrastem amb Granollers, una ciutat amb la qual Mataró sovint es compara. La població vallesana és la 28a ciutat en termes de PIB, més de seixanta posicions per davant de la nostra ciutat. A la llista, per davant de Mataró, hi apareixen dos municipis maresmenc: Vilassar de Dalt i Argentona, en les posicions 40 i 74 respectivament.

L’informe de l’Idescat també permet conèixer la composició del PIB mataroní per sectors. El 80,0% del Valor Afegit Brut (VAB), una forma de calcular el PIB, correspon al sector serveis, el predominant en l’economia local. La indústria representa el 15% de la riquesa de la ciutat, la construcció el 4,8% i l’agricultura el 0,2%. De fet, una de les males posicions de Mataró en el rànquing es deu, entre d’altres, a aquesta composició: com era d’esperar, hi ha una forta relació entre la potència del sector industrial al municipi i la seva bona posició en el rànquing.

 grafic-pib-per-sectors2


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 22 Desembre 2016 by in LaRiera48 and tagged , , , , .
A %d bloguers els agrada això: