LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

Relleu al PDECat Mataró i conseqüències en el govern de la ciutat

Xavier Penela i Alfons Canela, els dos aspirants a presidir el nou PDECat a Mataró.

Xavier Penela i Alfons Canela, els dos aspirants a presidir el nou PDECat a Mataró.

El sector autoanomenat renovador i apadrinat per l’exalcalde Joan Mora, amb Alfons Canela de candidat, ha guanyat les eleccions internes dins el nou PDECat mataroní, celebrades aquest dissabte. Una victòria amb un marge limitat, en efecte, perquè dels 122 vots emesos Canela en va recollir 69 i Penela 53, de manera que la diferència és mínima. Però tanmateix, amb la consciència clara que la direcció provinent de l’antiga Convergència i encapçalada per Xavier Penela no tenia prou embranzida per liderar el procés de creació d’aquesta nova força política a la ciutat. I per aconseguir representar els sectors socials que, en principi, el PDECat aspira a representar.

“Molts encerts . Ara vindrà l’hora de la feina. N’hi ha molta per fer i s’ha de treballar de valent”, advertia Joaquim Fernàndez, cap del grup municipal de CiU, a Canela davant la temptació de remoure els ciments que van fer possible el pacte de govern vigent amb els socialistes. Just abans havia fet el seu reconeixement a Penela: “Moltes gràcies per la feina feta. Per totes les campanyes fetes. Per totes les hores dedicades a la ciutat i al País”. No en va, tot i que en els darrers dies ha evitat implicar-se en la seva candidatura, el primer tinent d’alcalde n’era un dels principals avaladors. Només cal recordar que Penela i la seva esposa, Dolors Guillén, van ser els seus màxims col·laboradors durant la campanya electoral de Fernàndez durant les municipals.

Respecte el paper que el cap de files de CiU a l’Ajuntament ha tingut en les eleccions internes del nou partit, l’exalcalde Mora va posar, sorprenentment, el dit a la nafra 24 hores abans quan, després de compartir una notícia apareguda als mitjans de comunicació on es donava per bona la divisió entre renovadora i continuïsta de les dues candidatures, afirmava a Twitter: “Dos maneres prou diferents d’entendre la política i un debat enriquidor. I tant que l’amic Quim s’hi ha implicat a favor de la continuitat!”.

En resposta, Joaquim Fernàndez li va etzibar: “No sé llegir el que dius. Només m’he implicat en intentar trobar consens i sumar”. Mora, intentar rebaixar l’envit per poc que no es magnifiqués, va apuntar: “tens tota la raó, la última setmana sí! Però defensar mesos negre i al final blanc és complicat. Deixem fer a la democràcia!”. Un posicionament que servia per aclarir el paper que ha tingut l’exalcalde en tota aquesta història, si bé fa unes setmanes s’esquinçava les vestidures quan se l’assenyalava com un dels promotors de la candidatura de Canela. Tot plegat un capítol de les desavinences polítiques i personals entre els que en un moment van ser carn i ungla i que van esclatar arran de la decisió de cancel·lar la tercera edició de la Festa al Cel.

De totes maneres, malgrat aquestes esgarrinxades que val la pena assenyalar però que tampoc convé magnificar, el cert és que el PDECat local ha demostrat una certa vigorositat en aquest enfrontament democràtic entre dues candidatures. No està gens malament, perquè no masses partits a la ciutat serien capaços de promoure’l sense que la cosa no acabés malament (veurem, en aquest sentit, com va la batalla al PSC del Maresme entre Xesco Gomar i Alícia Romero).

Sigui com sigui, el que està clar és que el PSC ha aprofitat la situació d’indefinició que viu la nova formació per posar la directa en termes electorals. Aquesta setmana, per exemple, s’ha generat una certa polèmica arran de la distribució, per part dels socialistes, d’uns follets amb el logotip del partit on es reivindicava com a partit la feina feta per poder inaugurar la cobertura d’una pista de l’Eusebi Millán aquest mateix diumenge, impulsada en solitari per CiU el mandat passat. A més, la distribució d’aquest material coincidia amb la visita institucional que l’alcalde Bote ha fet al barri dins del cicle L’alcalde als barris des de dilluns passat. Segur que davant actuacions com aquesta, el nou cap del PDECat Alfons Canela tindrà ganes de posar-hi mà. Així com de marcar perfil propi respecte els nous pressupostos municipals.

De fet, ara el quid de la qüestió està en veure com l’elecció incidirà directament en la configuració interna del bipartit municipal PSC-CiU, tota vegada que Canela si bé no ha arribat a parlar de trencament del pacte -com molts dins de la seva candidatura demanaven- sí que ha apel·lat constantment durant aquesta campanya respecte la necessitat de refer la presència de l’antiga CiU en el sí del govern local. No parlem de dur a terme un canvi de discurs en les àrees que controla -els programes de les dues candidatures que es presentaven eren calcats- sinó de visualització de la tasca dels cinc regidors nacionalistes dins l’equip que encapçala David Bote. Amb tota seguretat el nou equip encapçalat per Canela voldrà o remarcar l’acció dels convergents dins del govern o fins i tot renegociar-ne les prioritats.

En relació a això, si la salut del pacte de govern signat el juny de 2015, com reconeixia el negociador de la part convergent Jordi Surinyach en una entrevista a La Riera 48, era ja dolenta en termes de cohesió entre els socis, a partir d’ara podria entrar en una fase d’oberta hostilitat. D’altra banda, també caldrà veure fins a quin punt es manté una certa bicefàlia al PDECat entre el partit i el grup a l’Ajuntament, de la mateixa manera que el PSC en el mandat passat tenia pràcticament discursos diferents al Camí de la Geganta i a La Riera 48. En tot cas, s’acosta una època d’onades per a la nau del bipartit…

Anuncis

One comment on “Relleu al PDECat Mataró i conseqüències en el govern de la ciutat

  1. Retroenllaç: Junts per Mataró: l’ànima puigdemontista del PDeCAT arriba al 26M després de superar una cursa d’obstacles | LaRiera48

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on 18 Desembre 2016 by in Les anàlisis de Joan Salicrú.
%d bloggers like this: