LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

“L’altra banda del 27-S”, per Cristian Herrera

S’apropa la data fixada per intentar resoldre, altre cop, el gran dubte, o més ben dit, el gran trenca-closques que assoleix la població catalana i espanyola. Sens dubte les eleccions del 27 de setembre tenen un tret simbòlic, però de símbols no viu l’home.

El proper diumenge decidim sobre qui recau la responsabilitat de capgirar una situació políticament insostenible, econòmicament inestable, i socialment fragmentada. Preguntar-nos qui és la persona capaç i adequada per portar a terme els reptes que presenta la Catalunya d’avui dia és una qüestió, probablement, sense resposta. Tot i així hem de decidir, i possiblement ho fem sense tenir una idea clara del que volem o no volem. El món de la política és molt complex i difícil d’entendre en tots els seus trets, però sobre nosaltres recau el poder d’establir les seves bases.

La política catalana és, sense dubte, una de les més complexes de tot l’estat espanyol degut als seus dos eixos principals, l’eix esquerra-dreta (com a la resta del territori) i l’eix sobiranista-no sobiranista (i aquesta és la particularitat de la nostra política). El problema dels darrers anys és que un dels eixos ha estat totalment marginat de l’esfera política catalana. És evident que el poble de Catalunya té el dret d’expressar-se lliurement i fer arribar el que expressa a l’agenda política nacional, tot i que el govern d’Espanya prefereix esperar a l’autodestrucció del seu “enemic” que no pas complaure al seu “amic estratègic”.

Amb això vull dir que la qüestió sobiranista té especial rellevància i és digna d’especial atenció, però sense oblidar que la política és, en l’origen del terme, tot allò que afecta als ciutadans com a part d’una organització política territorial composta, en aquest cas, per més de set milions de persones amb desitjos i necessitats diferents.

El que suposa les properes eleccions del 27 de setembre és sanitat, educació, pensions, atur, corrupció, autonomia. No hauríem d’oblidar, des del punt de vista d’un ciutadà, que unes eleccions no decideixen si som país o no, unes eleccions determinen la capacitat d’influir en tots i cada un dels aspectes de la vida pública, i per tant, ser irracional en una situació com aquesta significa ser irresponsable amb tu mateix i amb els que conviuen amb tu.

El que nosaltres, Ciutadans, desitgem, és una democràcia neta i pràctica, que escolti les opinions, però que a més disposi dels mecanismes polítics i jurídics necessaris per que les propostes siguin, a més d’escoltades, ateses. Una democràcia amb rendició de comptes i sense privilegis, on els partits siguin un instrument al servei dels ciutadans i no una empresa, una Catalunya que inverteixi en els serveis bàsics com educació i sanitat, però que a més de protegir el sector públic impulsi les petites empreses i les persones emprenedores. El que Ciutadans vol és que Catalunya sigui una regió capdavantera dins d’Espanya i la Unió Europea.

Tot això és possible mitjançant la col·laboració i la discussió, deixant de banda la mútua destrucció entre les diferents opcions polítiques, perquè la paraula democràcia en si mateixa ens invita a que tots siguem partícips en el progrés, sense importar la direcció d’aquest.

Cristian Herrera és militant de Ciutadans a Mataró

About lariera48

Bloc d'anàlisi i interpretació de la política local mataronina escrit per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 25 Setembre 2015 by in Columnes d'opinió.
%d bloggers like this: