LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

“Unió, propostes amb seny”, de Marcel Martínez


marcelmartinezNormalment, unes eleccions serveixen per triar representants i escollir un nou govern que se’n cuidi de governar durant quatre anys. El cert, però, és que avui dia Catalunya viu uns moments excepcionals, i les pròximes eleccions són alguna cosa més que unes simples eleccions al Parlament.

En aquests darrers anys, la societat catalana ha generat un gran consens sobre el dret de Catalunya a decidir el seu futur i, per contra, el govern central ha donat mostres d’una nul·la voluntat de diàleg i també d’una constant actuació recentralitzadora.

Qüestions com l’esgotador dèficit fiscal, la manca d’inversions a Catalunya o els atacs constants contra el sistema educatiu català i la llengua, han contribuït moltíssim a generar malestar i descontentament al nostre país.

Davant l’evidència innegable de conflictes, resulta trist que no hi hagi voluntat de diàleg i que, dia a dia, ens trobem davant posicions més intransigents i enfrontades. El rupturisme dels uns i l’immobilisme dels altres fan que cada dia s’esberli més la cohesió de la nostra societat i que cada vegada sigui més evident la seva divisió en dos blocs.

Des d’Unió Democràtica de Catalunya lamentem aquesta divisió creixent i, alhora, entenem que, a més d’intentar trobar una sortida a aquest problema, Catalunya també s’enfronta a d’altres qüestions. Necessitem quatre anys d’estabilitat, que ens permetin afrontar un pla de xoc contra l’atur, la pobresa i la desigualtat; ens cap lluitar decididament contra el fracàs escolar; cal buscar solucions per als autònoms i per afavorir l’economia productiva i les petites i mitjanes empreses que són l’ànima d’aquesta nació.

Tot això, i moltes altres coses, està comprometent el futur del nostre país. Per això hem insistit tant en proposar un programa de govern, amb solucions, i per això hem criticat tant que tota la resta de partits només parli d’independència o amenaci amb la por, i tot això sense que ens presentin cap programa de govern per als pròxims quatre anys.

Sigui com sigui, Unió entén que l’única solució possible és la via del diàleg i del seny. Nosaltres no formem part ni dels qui volen trencar unilateralment ni tampoc dels qui els sembla que Catalunya ja està bé. Nosaltres no formem part dels uns ni dels altres. Ben al contrari, sentim que Catalunya és la nostra prioritat, i que les coses no poden continuar com ara, amb un model nascut durant la transició i que ja s’ha demostrat inservible.

Cal canviar-lo, però entenem que s’ha de fer de manera dialogada amb l’Estat, que cada pas ha d’estar democràticament votat pels ciutadans i que en cap moment es pot posar en perill la nostra pertinença a Europa. La fórmula que proposem és l’aprovació d’una nova disposició addicional a la Constitució, que reconegui la condició de nació de Catalunya, que blindi la nostra sobirania en qüestions de llengua, cultura i ensenyament, i que garanteixi un sistema de finançament similar al concert basc.

És difícil ser moderat en temps de posicions extremes. Però cal que tots pensem en Catalunya i en el que és millor per al nostre futur com a nació. Fins i tot, per superar aquesta creixent confrontació, ens oferim per fer de pont entre totes les forces i conformar una majoria de govern que aporti estabilitat, que negociï amb l’estat una fórmula de reconeixement de Catalunya que després sigui votada per tots els catalans i, a més, que busqui denominadors comuns per un programa de govern que lluiti contra la pobresa, que faci arribar la recuperació a totes les llars i que, en definitiva, permeti retornar aquest país cap al camí del progrés i la prosperitat.

Marcel Martínez és expresident d’Unió Democràtica de Catalunya a Mataró

About lariera48

Bloc d'anàlisi i interpretació de la política local mataronina escrit per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 24 Setembre 2015 by in Columnes d'opinió.
%d bloggers like this: