LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

Una història de dues ciutats

Les eleccions del proper 27 de setembre suposen una prova de foc per al sobiranisme, que les ha plantejat com un plebiscit i aspira a obtenir una majoria per avançar cap a l’estat propi. Per aconseguir aquest “mandat democràtic”, les candidatures de Junts pel Sí i la CUP tenen el repte de sumar vots més enllà dels seus feus “tradicionals”. Mataró és, en aquest aspecte, una ciutat de contrastos. Dins de la mateixa ciutat hi conviuen móns que, almenys electoralment, són pràcticament oposats.

El suport al sobiranisme és molt més alt al Centre i l’Eixample que no pas a la perifèria. En les darreres eleccions municipals, al voltant de dos de cada tres vots que va haver-hi al Centre i l’Eixample van anar a parar una candidatura sobiranista. La suma dels vots de CiU, ERC i la CUP va representar el 70,4% dels vots vàlids al Centre i el 63,9% a l’Eixample. Aquests van ser, però, els dos únics barris on el sobiranisme va superar el 50% dels sufragis vàlids.

suport sobiranisme barris

Aquestes xifres contrasten amb els baixos percentatges a altres zones de la ciutat. Aquests mateixos partits –entre els quals hi ha la segona i la tercera força més votades en els comicis en el conjunt de Mataró- no van arribar al 20% dels vots a Cerdanyola Sud (12,9%), La Llàntia (15,3%) i Cerdanyola Nord (19,5%), autèntiques “zones fosques” per a l’independentisme. De la resta de barris, CiU, ERC i CUP només arriben a un terç dels vots vàlids a Peramàs (37,3%) i Palau-Escorxador (39,8%).

Es dóna la circumstància que, en les darreres eleccions municipals, el PSC es va imposar a tots els barris de Mataró excepte –precisament- el Centre i l’Eixample, on les candidatures més votades van ser Esquerra i CiU, respectivament.

Centre i Eixample, barris amb la participació més alta

Tradicionalment, les zones amb més vots sobiranistes coincideixen amb les que tenen una participació més alta. Les seccions censals del Centre i l’Eixample s’han mobilitzat molt més que no pas les dels barris perifèrics. Als anys 80 i 90, era habitual que determinats votants acudissin a les urnes únicament en les eleccions generals.

En els darrers anys, tot i que Centre i Eixample continuen sent les zones amb un percentatge de votants més elevat, la participació electoral ha crescut a tota la ciutat, també en les zones més perifèriques. Si en les eleccions al Parlament de 1999 només es va superar el 60% de participació al Centre, Eixample, Peramàs i Vista Alegre, en les de 2012 tots els barris de la ciutat es van situar per sobre del 63%.

Ja fa mesos que tant l’ANC com els partits sobiranistes tenen identificades zones de l’àrea metropolitana on asseguren que cal aconseguir els 200.000 o 300.000 vots necessaris per guanyar un hipotètic referèndum d’independència. En aquest sentit, l’elecció del lloc de la mobilització independentista aquest Onze de Setembre no és casual: “a la Meridiana hi viu un sector de la població que encara falta que els arribi el nostre missatge”, reconeixia Carme Forcadell el passat mes d’abril.

L’objectiu és convèncer votants d’esquerres, castellanoparlants i que viuen en zones obreres. Barris mataronins com Cerdanyola, Pla d’en Boet o Rocafonda responen a aquest perfil, necessari perquè el sobiranisme superi el 50% dels vots. És en ciutats mitjanes a prop de Barcelona on l’independentisme mai ha estat majoritari, com Mataró, on el ‘sí’ es juga la victòria el proper dia 27.

 

Ramon Radó i Toni Rodon

4 comments on “Una història de dues ciutats

  1. Retroenllaç: Deu xifres per entendre el 27-S a Mataró | LaRiera48

  2. Retroenllaç: L’anell del dubte mataroní | LaRiera48

  3. Retroenllaç: Jordi Surinyach: “”El Mataró 2022 és pura propaganda electoral que diu molt poc del govern”” | LaRiera48

  4. Retroenllaç: L’evolució de l’espai constitucionalista a Mataró | LaRiera48

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 22 Setembre 2015 by in Reportatges.
%d bloggers like this: