LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

Un sostre de vidre del 50%

Catalunya afronta el proper 27 de setembre unes eleccions que podrien ser decisives per al futur, més del que ja ho són per definició qualssevol comicis. Malgrat que formalment s’hagin convocat com unes eleccions al Parlament convencionals, és evident que molts catalans –tant del ‘sí’ com del ‘no’- consideren que van més enllà.

Des de bon principi, Artur Mas i CDC han plantejat els comicis com un plebiscit que substitueixi “el referèndum que no ens han deixat fer”, una tesi que ha ‘comprat’ la gran majoria de l’independentisme. La crida a un plebiscit ha fet que veus que van des de la CUP fins a Unió Democràtica, passant per politòlegs i periodistes, hagin reclamat que, per legitimar l’inici del que s’ha batejat com a “transició nacional”, no només cal una victòria en escons, com vol Mas, sinó també en vots.

Aquesta hipotètica majoria absoluta en escons i en vots es decidirà en bona part en ciutats de la demarcació de Barcelona com Mataró, on el suport a l’independentisme és inferior al d’altres parts del país. Per exemple, a la capital del Maresme, la vuitena ciutat de Catalunya, la suma dels partits sobiranistes mai ha arribat a la meitat més un dels vots. De fet, la suma dels vots de CiU, ERC, CUP i les altres formacions sobiranistes sempre s’ha mogut en una forquilla entre el 40 i el 48 per cent dels vots.

En les darreres eleccions al Parlament, per exemple, la suma de Convergència i Unió (aleshores encara en coalició), Esquerra, la CUP i Solidaritat va aconseguir 25.319 vots. Però, si bé la de fa tres anys és la xifra quantitativament més alta en unes eleccions al Parlament; en percentatge (43,1%) queda per sota del 47,9% de l’any 2010 o el 48,4% de l’any 1992. En realitat, és el quart més baix de la història, darrere els de 1980, 1999 i 2003.

grafic_sobiranisme_parlament

Suport inferior a la mitjana catalana

El suport del sobiranisme en les eleccions al Parlament acostuma a ser més alt que no pas en altres comicis i, al mateix temps, inferior al que obtenen les mateixes formacions al conjunt del país. En les deu eleccions al Parlament celebrades des de 1980, el percentatge de vots sobiranistes a Mataró sempre s’ha situat entre dos i sis punts per sota del suport obtingut de mitjana a Catalunya.

En la globalitat del país, CiU, ERC i la resta de partits sobiranistes han sumat més de la meitat dels vots vàlids en les eleccions dels anys 1984, 1992 i 1995. L’any dels Jocs Olímpics, en què CiU i ERC van sumar 81 diputats al Parlament, la suma de les dues candidatures i Catalunya Lliure va superar el 54% dels sufragis, un percentatge que no s’ha tornat a assolir. Cal tenir en compte, però, que CiU no acudia a les urnes amb un programa independentista, la qual cosa fa difícil etiquetar tots els vots com a sobiranistes.

Vot dual

Un segment de l’electorat que pot ser decisiu el 27-S són aquells votants duals de l’anomenat “bloc sobiranista”: simpatitzants de CiU que en ocasions opten pel PSC o republicans que poden decantar-se per ICV o PSC depenent de l’elecció. No són una bossa de votants quantitativament gaire nombrosa, però poden ser decisius a l’àrea metropolitana.

I és que, com en moltes altres ciutats de Catalunya, a Mataró els ciutadans votem diferent segons el tipus de comicis. Aquest vot dual ha fet que, des de la recuperació de la democràcia, el PSC hagi guanyat pràcticament totes les eleccions municipals i al Congrés dels Diputats (excepte les de l’any 2011) i CiU quasi tots els comicis al Parlament (tret dels de 1999 i 2003, les dues ocasions en què es va presentar Pasqual Maragall).

Aquesta constància quasi inalterable tant en el partit guanyador com en la correlació de forces entre favorables i contraris a la independència fa que es necessiti un autèntic tomb polític perquè el dia 27 no es produeixi una victòria de Junts pel Sí… però també perquè aquesta sigui amb més del 50% dels vots.

 

Ramon Radó i Toni Rodon

6 comments on “Un sostre de vidre del 50%

  1. Retroenllaç: Deu xifres per entendre el 27-S a Mataró | LaRiera48

  2. Retroenllaç: L’1-O a Mataró, un mes després | LaRiera48

  3. Retroenllaç: El 21D en deu xifres | LaRiera48

  4. Retroenllaç: L’evolució de l’espai constitucionalista a Mataró | LaRiera48

  5. Retroenllaç: A mig any del 26M: 10 preguntes que (encara) no tenen resposta | LaRiera48

  6. Retroenllaç: El 26M, un mes després: 10 xifres poc comentades | LaRiera48

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 10 Setembre 2015 by in Reportatges and tagged , , .
A %d bloguers els agrada això: