LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

“Pactes: els interrogants del PSC”, de Joan Catà

150524 Eleccions Municiapals 2015 votacions votar

Xesco Gomar, primer secretari del PSC de Mataró, i l’alcaldable David Bote, celebrant la primera posició de diumenge a la capital del Maresme

CiU, que es presumia guanyadora, ja havia començat a emparaular el nou govern municipal amb ERC, escarmentada pel govern sense majoria estable de l’últim mandat. Fa quatre anys CiU havia intentat sense èxit bastir inicialment un govern a tres amb PSC i PPC. Ara estava disposada a transformar la imatge de solitud per la de solidesa amb un pacte, d’entrada, almenys amb ERC. Potser també amb el PSC, si els socialistes s’hi haguessin avingut. No se sabrà mai. Tot va canviar diumenge al vespre en obrir-se les urnes.

Les urnes han parlat. És l’hora dels pactes. I la iniciativa no la té CiU com es preveia. La té el PSC, contra pronòstic el més votat aquest 24-M. El PSC, de fet, no hi havia pensat. Guanyar era un opció remota. Mantenir-se com a segona força era el seu màxim objectiu. Ara, que té pràcticament l’alcaldia assegurada i té la responsabilitat de governar comença a preguntar-se amb qui i per fer què.

L’opció de manar amb només sis regidors (la majoria se situa en catorze) és més complexa que amb vuit (els que ha tingut CiU aquests quatre anys), especialment si aquests sis regidors són nouvinguts a la política municipal. Més encara en un ajuntament tan fragmentat.

Uns pactes que donin estabilitat al govern de la ciutat i al seu alcalde per encarar el mandat. Pactar equival a negociar, a cedir, conscient de quines són les línies vermelles. Qualsevol de les formacions polítiques del consistori es deu als seus votants. Quan no els escolta, quan se’n desentén, quan els gira l’esquena, quan interpreta malament el sentit profund del vot, qüestiona la confiança dipositada i s’hipoteca el futur.

Què pot fer el PSC amb David Bote al capdavant per prioritzar “el que realment importa”: mirar a l’esquerra, també l’emergent i/o radical, per pactar amb ERC, VoleMataró, CUP i ICV? mirar al centre que fa bandera del sobiranisme per pactar amb CiU i ERC? o governar en solitari amb acords puntuals amb forces indistintes?

Aquestes són les incògnites de l’equació dels pactes que ha de resoldre un PSC feble. Avui és la força més votada de la ciutat, certament, però també és la vegada que ha obtingut menys vots (8.420) i menys regidors (6) en un comicis locals des del restabliment de la democràcia.

David Bote ha declarat durant la campanya que està obert a pactar amb tothom, tret de PxC, i també del PPC, sense posar-hi però el mateix èmfasi. De les altres formacions, d’entrada, no n’ha exclòs cap, tot i que encara ressonen les seves crítiques a CiU per la manca “d’ànima social”.

És evident que a les urnes del 24-M hi ha pesat més el denominat eix social que l’eix nacional perquè els vots dibuixen un gir a l’esquerra. Amb aquests resultats el PSC apostarà obertament per buscar l’estabilitat del govern municipal mirant al centre d’aires sobiranistes? Pactar amb l’esquerra, incloses les forces emergents i/o radicals, garantirà al PSC l’estabilitat indispensable per tirar endavant el mandat sense sobresalts en un consistori tan atomitzat? Les renúncies que implicaran uns eventuals pactes li compensen el desgast de governar en solitari?

Sabent que qualsevol aliança no depèn únicament del PSC, sinó que la disposició dels interlocutors és vital per l’acord, el com i el quan es resolguin aquests interrogants donarà la primera impressió vàlida de la fortalesa futura del nou alcalde i d’aquest PSC que diu haver girat full i es presenta com a renovat.

Joan Catà és periodista

About lariera48

Bloc d'anàlisi i interpretació de la política local mataronina escrit per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 26 Mai 2015 by in Columnes d'opinió.
%d bloggers like this: