LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

Com fa quatre anys, però ara perd CiU més que guanyar el PSC

boteama1tv

La sorpresa va ser majúscula ahir a la seu socialista del Camí de la Geganta i també a la de CDC a l’Avinguda del Maresme quan es va confirmar que el primer partit de la ciutat seria el PSC de David Bote amb sis regidors; que CiU no quedés en primera posició no passava pel cap de gaire gent a primera hora del matí.

De fet, per al PSC haver recuperat Mataró suposa la gran sorpresa a Catalunya, perquè els socialistes comptaven amb mantenir sense cap mena de problema Santa Coloma, L’Hospitalet o fins i tot Terrassa, però no amb la capital del Maresme, “perduda” el 2011, que és ni més ni menys que la vuitena ciutat catalana en població. Tot i que, també cal recordar-ho, ho va fer obtenint els pitjors resultats de la seva història local.

Curiosament, en la pugna CiU-PSC ha passat una mica el mateix que fa quatre anys: el malestar d’una part de l’electorat amb el seu partit ha provocat que guanyés l’altre.

És a dir, el malestar de part dels votants de CiU amb la formació creada per Jordi Pujol ha provocat un desistiment per part dels seus votants, igual que el malestar del PSC amb el seu partit quatre anys enrere va provocar la cessió de tres regidors a Plataforma per Catalunya i la consegüent pèrdua de l’alcaldia.

Ara ha estat al revés: el PSC ha mobilitzat tots els seus i CiU n’ha estat incapaç. Dit a la manera de fa quatre anys, quan vam dir que era el PSC que havia perdut i no tan que CiU hagués guanyat: ara és CiU qui ha perdut i no tant el PSC qui ha guanyat, tot i que sembla evident que hi ha hagut treball fort als barris.

La presència dels nacionalistes al govern de Mataró, almenys en solitari, haurà estat un parèntesi? Això només ho dirà el temps… i els pactes postelectorals, que passen poc o molt per una entesa entre PSC, ERC i també CiU. Encara que sembli paradoxal en l’escenari plebiscitari on ens acostem, Teixidó i Bote tenen bon feeling personal i un tarannà semblant a l’hora de treballar acords. Pot haver-hi una bona simbiosi: a Bote li pot anar bé l’experiència de govern de Teixidó i al republicà la renovació que suposa el socialista.

En tot cas, per què aquest desistiment de l’electoral de CiU a Mataró? Què pot haver passat, per tant? Quant hi suma el factor local? Probablement poc. Cal tenir en compte que en feus de CiU com Sant Cugat els nacionalistes van perdre nou punts, tot i mantenir pràcticament el mateix nombre de vots. O que a Terrassa, una ciutat amb pautes socioelectorals semblants a Mataró, en van perdre set mil dels 17.000 aconseguits en la darrera ocasió i la meitat dels punts.

A Mataró es van perdre quatre mil vots i més de vuit punts respecte 2010, en unes eleccions fetes en ple efecte antitripartit i també en el marc d’un reforç arreu de Catalunya.

El que sí queda clar és que els electors no han premiat amb una prima extra el candidat nacionalista que, d’haver estat l’actual alcalde, se n’haurà beneficiat amb tota probabilitat, com ha passat en altres alcaldies de la primera i la segona corona metropolitana.

I, d’altra banda, que la campanya de perfil baix, tranquil·la, com si hagués de guanyar amb una certa naturalitat, pot haver estat un error per CiU, que hauria d’haver estat més agressiva per tal de galvanitzar tot el seu electorat.

També el propi candidat de CiU assenyalava ahir a la nit una possible causa de la baixa de vots; fins ara l’absència d’ERC del consistori provocava una sobrepresentació dels convergents a LaRiera48. Amb el retorn dels republicans, es restabliria l’equilibri natural en el món sobiranista, ara amb forta presència esquerranosa.

voleMataro i Ciutadans, la nova política truca a la porta després de l’avís de PxC

L’altra gran sorpresa de la jornada, la irrupció de voleMataro i Ciutadans, també guarda un cert paral·lelisme amb quatre anys enrere: si llavors els vents de la nova política van anar a parar en solitari a la candidatura de Plataforma per Catalunya, que gairebé cinc mil mataronins van usar per donar un toc d’alarma a l’establishment local, ara aquest gruix de gent sumat a molta d’altra ha dividit aquesta pulsió més o menys rupturista en tres formacions: la pròpia PxC però sobretot Ciutadans (que destrossa literalment el PP de José Manuel López) i voleMataro (que fa forat a l’abstenció, acull vot nul i blanc i també esgarrapa a ICV-EUiA), que tindran cadascuna tres regidors al consistori.

La pujada de la CUP d’un a dos regidors cal emmarcar-la més aviat en la bonança de la dinàmica catalana que han tingut els independentistes d’esquerra.

De fet, doncs, els resultats d’ahir a la nit no són més que una repetició de l’esquema de fa quatre anys tot i que amb un diferent repartiment de papers i també nous protagonistes.

La capital del Maresme, amb nou candidatures representades, ostenta per cert des d’ara mateix el lideratge català en termes de fragmentació: és la ciutat catalana de més envergadura que tindrà més grups amb presència al consistori.

7 comments on “Com fa quatre anys, però ara perd CiU més que guanyar el PSC

  1. Retroenllaç: La història fallida del ‘tripartit central’ de Mataró | LaRiera48

  2. Retroenllaç: M. José Recoder: “Potser no té carisma, però no hi ha ningú que es conegui la ciutat millor que en Quim Fernàndez” | LaRiera48

  3. Retroenllaç: Inventari a meitat de trajecte | LaRiera48

  4. Retroenllaç: A 100 dies: què sabem i què no sabem del 26M a Mataró | LaRiera48

  5. Retroenllaç: Comença la campanya (l’altra) | LaRiera48

  6. Retroenllaç: El PP no vol perdre el darrer llençol a mans de Cs | LaRiera48

  7. Retroenllaç: La Riera 48, dissabte 25 de maig, 23:53 | LaRiera48

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 25 Mai 2015 by in Les anàlisis de Joan Salicrú.
%d bloggers like this: