LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

Les Dames reflexionen

lesdamesreflexionen

JUSTÍCIA: Els periodistes passeu tot el dia imaginant canvis, conspiracions, coses rares… perquè d’això viviu, de fabricar titulars, però a l’hora de la veritat -sinó vine diumenge al vespre i en tornem a parlar- ja veuràs. Molt Soroll per No Res.

No foti, Justícia, que els periodistes portem mesos dient que aquestes seran les eleccions de la nova política, d’una fragmentació sense precedents a l’Ajuntament! Esquerra ha de tornar  i sembla que Podemos i Ciutadans entraran amb força, sobretot els segons… A veure si ens desfarà els titulars, vostè ara!

JUSTÍCIA: Sí home, sí! Però una cosa no treu l’altra! És clar que hi haurà una més gran fragmentació. Però, i què? Què variarà? Algun d’aquests nous té opcions de governar la ciutat?

Home, sembla que no, però la gent vota cada cop més en clau general i és obvi que a nivell estatal s’ha creat un esquema de quatre grans partits en directe competició entre ells: el PP, els socialistes, Podemos i Ciutadans… alguna translació ha de tenir això, no, en àmbit local?

JUSTÍCIA: D’això, maco, se’n diu la mediacràcia, la democràcia que volent-ho o sense voler-ho promoveu els mitjans de comunicació. El que surt a la tele és el que la gent vol votar a l’enquesta de l’endemà, que publica també un mitjà de comunicació… i embolica que fa fort.

Però llavors què, són escèptiques, vostès, amb això de la nova política?  

JUSTÍCIA: A més, què vol dir això de la nova política? La dels partits frívols que es presenten sense ensenyar el seu candidat i pràcticament sense coneixement de com funcionen els engranatges de la ciutat? Això és més vell que l’anar a peu! També era nova política, Plataforma per Catalunya?

PRUDÈNCIA: Mira, Salicrú, tu que saps que sóc més moderada… Tenint en compte que sembla bastant clar qui serà demà al vespre l’alcalde…

Ah si, ja ho té clar?

PRUDÈNCIA: Sí, nano, tan la vostra enquesta com totes les informacions que tenim -i pensa que nosaltres ho veiem passar tot per davant nostra!- ho indiquen. Tota la resta de candidats compten amb què en Quim Fernàndez serà l’alcalde. Què més vols de simptomàtic que això?

No sabia que vostès eren capaces de posar-se en el cap dels candidats, també… Bé, en tot cas, què m’anava a dir?

PRUDÈNCIA: Doncs això, sí, abans que m’interrompessis, t’anava a dir… que per a mi la notícia de la jornada més aviat serà que més Mataró estarà representant a l’Ajuntament, més mataronins es poden sentir representats aquí a sobre a partir de demà. Per això voten noves candidatures, perquè senten que les de la vella política “no els representen”, com diu un eslògan dels de Podemos. I això és una excel·lent notícia!

Podria ser, d’acord. Però mi, si li he de ser franc, la paradoxa de les eleccions de demà és que es presenten més partits amb opcions reals d’estar a l’ajuntament i per tant de representar diferents segments socials de la població, però que en realitat les polítiques públiques que esbossen en el programa electoral o en les seves intervencions als mitjans de comunicació no suposen alternatives reals -potser a excepció de la temàtica de la immigració-. Aquest és un dels handicaps de la campanya; no que tots els polítics siguin iguals sinó que els seus missatges de fons no difereixin gaire.
JUSTÍCIA: Sí, sí, d’acord, no dic que no. Però tornant al que dèiem abans, d’això de la nova política: a Mataró, en comencem a saber una mica, d’aquest tema, i no sembla que ningú ho tingui en compte. En Juliana -aquell que fa parlar toros dissecats, de tant en tant- sempre diu que el laboratori polític català per excel·lència, en l’àmbit urbà, és Badalona, que ha tingut alcaldes de tres partits diferents. Però a Mataró no ens quedem curts: la CUP va estar a punt d’entrar el 2003 i ho va fer el 2007 quan encara era totalment desconeguda en el conjunt del país, almenys pel que fa als mitjans de comunicació. I el 2011, PxC va donar la sorpresa aquí -no només aquí però també aquí-, i va entrar amb tres regidors. I ara serà de les poques poblacions grans on poden arribar a haver-hi vuit o nou partits representats… poca broma!

PRUDÈNCIA: Bé, tampoc serà tant. Jo, que sóc la veu de la prudència, el que sí que veig és que aquesta vegada els joves votaran molt. Votaran més. Justament l’últim cop va coincidir amb el 15-M, no? Aquell cop van veure clar que o votaven… o res. Doncs ara… hauran de votar. Em sembla que demà ens donaran una bona sorpresa els de Volemataró, que al final sí que tenen el suport de la gent de Barcelona, eh, un detall al qual ningú ha prestat massa atenció… et vas adonar que va venir la Ubasart a recolzar la candidatura, no?

Bé, però a l’enquesta que vam fer des de LaRiera48 per a Capgròs i El Tot Mataró semblava que la gent difícilment sabria identificar voleMataro amb Podemos…

JUSTÍCIA: Els de LaRiera48 viviu massa obsessionats pels titulars i per les enquestes que feu… cal ensumar més, acostar-se allà on viu la gent, fixar-se amb quines teles miren… tot és més complex. O és que l’altra cop pensàveu que si haguéssiu fet l’enquesta us hauria sortit molta gent que hauria votat Plataforma? Ja sabran com fer-ho, els de Podemos, perquè “els seus” entenguin que han de votar la Montse Morón…

PRUDÈNCIA: Saps què m’estranya a mi, Salicrú? Us heu passat la campanya -els polítics però els periodistes i vosaltres els de LaRiera48 també- parlant de l’atur, de què si som la ciutat de més de 50.000 habitants de Catalunya amb més atur i que si patatim patatam i que si el tèxtil i el baix nivell de formació…. i ningú ha dit que dels 1150 llocs de treball que va arribar a tenir la Caixa Laietana, ara només en treballen 418! Vol dir que mig miler de mataronins no tenen feina per culpa d’haver deixat que aquesta institució anés com anava… com és que no en parla ningú, d’això, eh? Nosaltres som anteriors també, a la Caixa Laietana, però en vam viure les bones èpoques… i és per això que ens estranya tant!

Glups, doncs té raó. És ben bé que no ens n’assabentem de res, els periodistes… Per cert, justícia, vostè no m’ha dit encara si està d’acord amb la seva companya. De debò creu que està tan clar que guanyi en Fernàndez?

JUSTÍCIA: Sí, em sembla bastant evident. Podria ser que el PSC empatés fins i tot a regidors, com fa quatre anys, però que en Fernàndez tingui més vots… En tot cas, no hi haurà una majoria alternativa a la que puguin fer CiU i ERC més…

El PSC? Com vol que sumi, el PSC a dos partits que el 27S volen declarar la independència de Catalunya des del balcó?

PRUDÈNCIA: Hi ha moltes maneres de governar, Salicrú… el PSC pot ser que públicament estigui a mata-degolla amb CiU i ERC… però haurà de donar-los suport, des de fora, puntualment, per poder aprovar pressupostos… i intentar tornar a ser algú en el futur… en Bote es presenta per estar-s’hi un quant de temps….

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 23 Mai 2015 by in Les Dames.
A %d bloguers els agrada això: