LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

Buscant referents culturals més enllà de Les Santes

En Robafaves, vist des de l'interior de l'Ajuntament,  durant el No n'hi ha prou de les darreres Santes

En Robafaves, vist des de l’interior de l’Ajuntament, durant el No n’hi ha prou de les darreres Santes

Tradicionalment s’ha considerat la cultura com el germà pobre en els comptes públics. Els darrers anys, amb les retallades pressupostàries, la despesa cultural s’ha convertit sovint en la primera víctima dels ajustos. L’augment de l’IVA cultural fins al 21% per part del govern espanyol, una mesura durament contestada pel sector, ha afegit encara més llenya al foc.

A Mataró, Cultura és possiblement l’àrea del govern municipal que genera més debat –per no dir crítica-, possiblement a causa del fort teixit associatiu que hi ha a la ciutat i la quantitat de gent que participa, ja sigui de forma activa o passiva, de la vida cultural de la ciutat.

El pressupost de Cultura, situat una mica per sobre del 4% del total del pressupost de la ciutat, s’ha reduït durant aquesta legislatura i se situa per sobre dels 5 milions d’euros.

El mandat que ara s’acaba ha estat marcat per la consolidació de la festa major de Les Santes com el gran element –potser l’únic- cultural de la ciutat. A banda de ser el malnom local, Mataró s’ha acabat convertint, almenys en matèria cultural, una ciutat “capgròs”: un cap de grans dimensions, però un cos minúscul. Les Santes –el cap- s’han convertit en el gran emblema de la ciutat en matèria de cultura, pràcticament sense deixar que cap altre element cultural esdevingui un referent de la ciutat al seu nivell.

Durant aquests darrers quatre anys, per diverses raons, han desaparegut alguns dels elements que podien dotar de personalitat Mataró més enllà de la festa major. En els primers mesos de mandat, el govern Mora va cancel·lar el Festival Shakespeare, un dels tòtems de la política cultural del tripartit. L’any 2013, la manca de suport econòmic de la Generalitat va fer que es clausurés el centre de creació i pensament contemporani Can Xalant. A això cal sumar-hi que, des de la legislatura anterior, el festival Cruïlla de Cultures s’ha traslladat a Barcelona.

L’aposta més important del govern municipal en aquest mandat ha estat la Festa del Cel. El festival aeri, després de diverses edicions a Barcelona, en la seva primera edició a Mataró va portar, malgrat la pluja, 65.000 assistents a les platges mataronines.

La potència de la cultura popular local
Amb l’actual alcaldable de CiU, Joaquim Fernández, al capdavant, l’àrea de Cultura ha impulsat durant els darrers anys un avenç en seguretat, civisme i projecció de la festa major, a més d’un desplaçament progressiu del “centre” de la festa cap al nou Parc Central. Aquest 2015, els balls i concerts de Les Santes es faran tots al Parc Nou, un fet que se suma als trasllats a aquest mateix espai de la Ruixada (2013) o les Dissantes (2014).

Aquests canvis s’han fet de forma simultània a una congelació del pressupost, que es manté immòbil des de fa tres anys, al voltant del mig milió d’euros, menys d’una desena part del total que s’inverteix en Cultura.

Les Santes són l’exemple més clar de la fortalesa de la ciutat en cultura popular. Una bona salut que també demostren la singularitat de la Setmana Santa local, la projecció i importància de la colla castellera Capgrossos o Els Pastorets de la Sala Cabanyes, que a punt de fer cent anys són dels més destacats de Catalunya.

Precisament en aquest àmbit, un dels projectes estrella dels darrers anys, la Casa de la Cultura Popular, es troba pendent d’inauguració. L’equipament s’ubicarà a la cantonada entre els carrers de Miquel Biada i de Tetuan, a la nova ubicació de la nau de Can Fàbregas i de Caralt.

El que sí que ha obert les portes és el Museu del Tèxtil, a l’antiga fàbrica de Can Marfà. Altres fets destacats en matèria cultural han estat la inauguració de la Biblioteca Antoni Comas i la recuperació del Pati del Cafè Nou i l’acord pel Cafè Nou de fa poques setmanes, posant fi a un litigi històric. A l’altre costat de la balança, una reivindicació de fa anys: Mataró continua sense un gran equipament que aculli actes multitudinaris en cas de pluja.

 

Ramon Radó i Toni Rodon

One comment on “Buscant referents culturals més enllà de Les Santes

  1. Retroenllaç: Les Santes, una festa (també) política | LaRiera48

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: