LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

A meitat de campanya: el perfil baix augura consens després del 24-M entre CiU, ERC i PSC

debatcyulturaelpublic

Han passat nou dies des de l’inici de la campanya electoral a Mataró. Nou dies que han donat bastant de sí i que ens situen en l’equador d’una campanya que a Mataró està tenint un perfil baix, francament tranquil: no hi ha hagut cap gran terrabastall ni cap proposta d’envergadura que hagi enviat els partits en disputa cap a una direcció desconeguda si bé de mica en mica es van coneixent algunes propostes interessants, com el Mataró Fòrum de CiU a Can Cruzate o la idea del PP de convertir el Vapor Gordils en un centre d’interpretació del primer tren de la península.

Tot plegat, com dèiem fa uns dies, es pot veure com una mancança i una dificultat per contrastar propostes i models de ciutat, però també en un sentit positiu perquè el bon to es manté entre totes les candidatures pressuposant un escenari de pacte després del 24-M –la darrera mostra en aquest sentit l’hem pogut veure aquest dissabte en el #vermutcultura organitzat a El Públic pels responsables d’aquest espai cultural i la secció local d’Òmnium Cultural; el consens en matèria cultural s’ha evidenciat en temes com la tercera biblioteca pública-.

Dimecres al matí El Tot Mataró i Capgròs publicaven una enquesta encarregada a LaRiera48 que ha servit per animar la campanya i, sobretot, per començar a definir el tauler de joc real que s’intueix per després de les eleccions: tres forces que aspiren a participar de la governació de la ciutat amb CiU al capdavant -sobre això no semblen haver-hi dubtes malgrat el relleu de Joan Mora- i el PSC i ERC batint-se pel segon lloc, revertint la sensació de fa uns mesos segons la qual els republicans deixarien noquejats els socialistes.

En un altre nivell, gran emergència de Ciutadans, que es menjaria terreny d’un Partit Popular clarament a la baixa i el qual en tot cas per un costat el que guanya per un altre. D’altra banda, un resultat acceptable per ICV-EUiA -amb una petita però sòlida base de votants- i també per la CUP -que per primer cop aprofitaria més el marc nacional favorable que no pas el local, estancat-. I finalment unes expectatives discretes per VoleMataro i Plataforma per Catalunya, els primers per no poder-se presentar sota el paraigües de Podemos i els segons perquè el vot anticasta i espanyolista quedaria repartit amb Ciutadans, que el 2011 no es va presentar, i d’alguna manera també amb la marca local de Podemos –l’enquesta publicada pels mitjans gratuïts també revel·la que la immigració no és ni de lluny allò que més preocupa actualment als mataronins-.

La publicació de l’enquesta, una iniciativa novedosa en el panorama local almenys en la darrera dècada i que els partits han acollit amb satisfacció, va coincidir en el temps amb l’episodi de fons més important que ha tingut lloc aquesta setmana a Mataró: la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya segons la qual l’escola Pia Santa Anna haurà d’impartir un 25% de classes en castellà del grup en el qual els pares d’un dels alumnes ha demanat que la formació li fos impartida en la seva llengua materna.

Això, automàticament, va provocar la reacció de les principals formacions polítiques, favorables al sistema d’immersió, i, aquest seguit, una manifestació de suport al centre celebrada a la plaça Santa Anna on van assistir dues mil persones. Qui es va posicionar en un sentit clarament contrari és Ciutadans i el seu candidat Xavier Caravaca. Curiosament, l’única nota de premsa que la secció local de Ciutadans ha emès aquests dies, ha estat relacionada amb aquesta qüestió, un tema que si bé està emplaçat a la ciutat no té res a veure amb la governació de la mateixa.

Poques hores després, Ciutadans va ser notícia per una qüestió molt més superficial que la batalla política sobre la immersió lingüística però molt simptomàtica i que pot fer mal a la candidatura, perquè ha tingut un ressò mediàtic espectacular: Núria Sánchez, número 8 per la formació, anunciava per Facebook que, en llegir el programa local, diu que ha preferit donar-se de baixa de la formació. Fins ara, els de Xavier Caravaca havien vist com totes li ponien però amb aquest cas es visualitzava clarament que la feina de preparació de cara a les municipals ha estat mínima. Potser per això Caravaca està tenint un perfil tan baix durant la campanya i amb prou feines intervé en els debats; sap que la secció local és a la pràctica una franquícia impulsada per l’hiperlideratge d’Albert Rivera i que l’únic que no ha de fer és cometre errors.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: