LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

“La prova dels nou”, de Toni Civit

Si els nous líders polítics locals no demostren la seva capacitat d’entesa, el proper consistori mataroní serà tan atomitzat com ingovernable. Perquè no hi haurà cap força política que obtingui més de set regidors, o potser no més de sis. Perquè, amb l’excepció de la CUP (1 regidor), totes les forces que ara tenen representació al consistori van a la baixa: CiU (8), PSC (8), PPC (5), PXC (3) i ICV-EUiA (2). Perquè tots els partits tenen competidors potents que ara no són dins l’Ajuntament: ERC, Ciutadans, Podemos (i potser Volem), que els seguen l’herba sota els peus i que, en alguns casos, els faran un mal electoral irreparable.

De fet, el mal sovint se’l fa un mateix quan no és capaç d’afrontar els reptes amb propostes que generin la confiança de l’electorat. L’onada de la crisi econòmica ha sacsejat el panorama polític de tal manera que el votant ja no busca noves respostes a les preguntes de sempre, sinó que es fa preguntes noves que requereixen respostes noves: contra la casta, contra la corrupció, a favor de la independència, o per tot alhora. I és aquesta, al meu modest entendre, la clau de volta d’aquestes municipals, les eleccions que més que mai posaran en entredit les fràgils seguretats que el poder polític real ha anat alimentant des de la transició, amb una monarquia postfranquista i una democràcia tutelada.

El darrer mandat hi ha hagut a Mataró un govern de vuit electes sobre vint-i-set. Insòlit. I el govern ha sobreviscut quatre anys. Meritori. Però no crec que sigui recomanable ni democràticament saludable continuar amb aquesta dinàmica. El mandat 2015-2019 requerirà una entesa, una coalició. Caldrà un acord de dos, tres o quatre que potser no sumaran catorze, la majoria absoluta, però que han de garantir estabilitat o tindrem mocions de censura cada sis mesos.

CiU, PSC, PPC, PXC i ICV-EUiA perdran regidors en benefici de CUP, ERC, C’s i Podemos (no respectivament, esclar). Estic convençut que els que ara són dins l’Ajuntament signarien on fos per conservar els regidors actuals. Perquè, excepte la CUP, saben que en perdran. Perquè si aquests nou partits o coalicions superen el llindar del 5%, tots —tots nou!— entraran a l’Ajuntament. I entre tots sumaran vint-i-set regidors. I qui serà investit alcalde? Au, vinga, a veure quines aritmètiques se us ocorren, tenint en compte que n’hi ha que són absolutament impensables. A altres llocs potser també, però a Mataró les eleccions del 24M seran la prova dels nou. Segur.

Toni Civit és responsable de Projectes Estratègics de l’Ajuntament de Premià de Mar

About lariera48

Bloc d'anàlisi i interpretació de la política local mataronina escrit per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 15 Abril 2015 by in Columnes d'opinió and tagged .
%d bloggers like this: