LaRiera48

Blog d'anàlisi política local de Mataró editat per Ramon Radó, Toni Rodon i Joan Salicrú

Setmana ‘horribilis’ al PSC del Maresme i Mataró arran de la dimissió de Carlos Fernández

L’embolic és, des de fa uns dies i encara ara, fenomenal entre els socialistes de Mataró i del Maresme arran de la dimissió/cessament, aquest dimarts, del secretari d’organització del PSC del Maresme i regidor a Mataró, Carlos Fernández. Parlem del fins ara número 2 a la comarca i d’una persona molt propera tant al president de la federació maresmenca, Xavier Amor, com al de l’agrupació local de Mataró, Xesco Gomar, amb qui són amics íntims i companys polítics des de pràcticament l’adolescència. Fernández, a més, era la persona clau a l’hora de fer funcionar el PSC del Maresme, que d’aquí a set mesos afronta uns comicis definitius, on podria perdre encara més poder municipal del que va deixar d’ostentar el 2011.

L’embolic, dèiem, és fenomenal perquè cinc dies després de conèixer-se la dimissió/cessament persisteixen molts dubtes sobre què és exactament el que ha passat i la reacció dels diferents actors dels esdeveniments. Essencialment, la gran pregunta és fins a quin punt la decisió de Fernàndez va estar condicionada pel PSC nacional i el maresmenc; formalment va ser ell qui va dimitir de tots els seus càrrecs però no ha quedat clar si n’hauria estat cessat en el cas que no hagués fet ell el pas. I, en tot cas, sobta especialment que se’l mantingui d’assessor del grup socialista a la Diputació de Barcelona, feina que ostentarà els propers dotze mesos, com a mínim. De fet, el PSC nacional -en conèixer els fets- és qui va encendre totes les alarmes davant la por de veure’s envoltat per un nou escàndol, encara que fos local i menor, en un moment especialment difícil per les agrupacions polítiques, absolutament qüestionades per la ciutadania.

Intentem reconstruir els fets, en base a diverses versions a les que LaRiera48 ha tingut accés. El gerent del PSC a Nicaragua, l’hospitalenc David Pérez, descobreix les “irregularitats” comeses -posteriorment reconegudes- per Fernández i ho comunica al primer secretari del PSC del Maresme, Xavier Amor. L’alcalde de Pineda és conscient de la mala maror que determinats sectors de la comarca tenen amb el seu número 2; fa pocs dies ha près nota de les crítiques que diverses agrupacions locals li han dirigit perquè a la darrera edició de la Festa de la Rosa els militants maresmencs han hagut de pagar 12 euros -i no 5, com la resta- per assistir-hi.

Després de sopesar-ho molt, Xavier Amor veu que no hi ha altra sortida possible i anuncia el cessament a Carlos Fernández el dijous dia 16 d’octubre al vespre. Més aviat podríem dir que acorda el cessament, perquè en realitat hi ha un pacte: serà Fernández qui anunciarà la dimissió tant al càrrec orgànic com a l’institucional, la renúncia no inclourà deixar la feina a l’assessoria del grup socialista a la Diputació -que és des d’on el fins ara secretari d’organització del PSC del Maresme cobrava des de juliol de 2012 (49.078,72 euros bruts l’any)- i que, això si, no podrà anar a les llistes de Mataró el 2015. Joan Rangel, home fort de la comarca, beneeix l’operació.

L’endemà és divendres i els fets es traslladen a Mataró, en una reunió d’alt voltatge del Grup Municipal Socialista (GMS), dins del qual Fernández està políticament en minoria. Almenys un integrant del GMS amenaça de deixar el grup si el cap del grup, Joan Antoni Baron, no li demana que entregui l’acta de regidor. La tensió és insostenible i s’acorda que deixi el seient al primer pis de La Riera 48 però la resta de regidors admeten també que sigui ell qui presenti la dimissió i la traslladi a l’opinió pública en els termes en què cregui convenients.

Dilluns els rumors sobre el defenestrament del fins ara secretari d’organització maresmenc corren com la pólvora entre els seus adversaris interns, però no és fins dimarts que Carlos Fernández envia un comunicat a través del PSC Maresme on parla de “renuncia” als seus càrrecs, una dimissió que emmarca exclusivament en el malestar polític que diu haver viscut ens els darrers temps tan a la Federació com al GMS de Mataró.

El primer mitjà que es fa ressò de la dimissió/cessament de Fernández amb un flash informatiu cap a la una del migdia és El Periódico, mitjà que explicarà al cap d’una hora quina és la irregularitat a la qual faran referència després alguns mitjans sense concretar-la: Fernández facturava a través d’una empresa seva el sou d’una col·laboradora del partit al Maresme la qual no era autònoma per poder cobrar aquesta col·laboració (feia tasques de community manager). Això implica, a més, que va cobrar-la “en negre”.

Posteriorment, a partir d’una informació de l’Agència Catalana de Notícies, els mitjans locals de la ciutat publiquen la notícia: ‘Carlos Fernàndez dimiteix com a regidor i com a secretari d’organització del PSC Maresme‘, a Mataró Ràdio, Carlos Fernández dimiteix com a regidor del PSC a l’Ajuntament de Mataró, a capgros.com -posteriorment publicarà ‘Fernández reconeix un ‘error administratiu menor’ en la seva gestió al PSC‘ i ‘El PSC fa plegar Carlos Fernàndez per “despeses no justificades”‘, al totmataro.cat.

En aquesta nota, l’ACN assegura que “la marxa de Fernàndez ha estat forçada pel propi PSC perquè hauria comès “irregularitats” en la seva gestió, com el fet d’acumular algunes “despeses no justificades”, motiu que hauria desencadenat la sortida”. Comencen, doncs, a córrer les dues possibles versions, la que assegura que estem davant un cessament i la que parla de dimissió. Mentrestant, altres mitjans com La Vanguardia compren acríticament el comunicat de Fernández sense fer referència a cap irregularitat i posteriorment encara enredaran més la troca.

Les converses en els àmbits polítics i periodístics a la ciutat se centren exclusivament en el tema. Dins del partit a Mataró, l’ambient és d’ebullició. Així, dimecres, al Consell Municipal Socialista -el Grup Municipal ampliat-, la tensió és ben palpable i hi ha una exigència de més informació. “Això no havia passat mai”, exclama un antic regidor que havia ostentat altes responsabilitats. L’endemà dijous, reunió de l’executiva del Mataró i dels consellers de Federació. S’acorda requerir tota la informació disponible i celebrar una assemblea extraordinària dimarts que ve amb Xavier Amor. “I arribar fins a les últimes conseqüències”, expliquen fonts coneixedores de la reunió.

De moment, cinc després de la dimissió/cessament de Carlos Fernández, queden molts dubtes sobre la taula. No tant sobre la seva actuació sinó sobre els altres actors de la pel·lícula: per què el PSC del Maresme va admetre efectuar el pagament d’uns 3.000 euros en dues factures a través de l’empresa de Carlos Fernández? No sabia Xavier Amor -o el secretari de finances de la federació, el mataroní i el també amic de Fernàndez Javi Naya- que avalaven una irregularitat? Posteriorment, quan ja s’és conscient de l’afer, per què se li permet al dimitit secretari d’organització enviar la seva carta de dimissió des del correu del PSC Maresme, avalant per tant una explicació amb argumentacions només polítiques? I finalment, per què el PSC a nivell nacional manté al fins ara regidor de Mataró la plaça d’assessor a la Diputació de Barcelona?

També sobta la falta de reflexos del PSC de Mataró davant la situació, a l’espera de l’assemblea extraordinària que ha de tenir lloc aquest dimarts. A la informació publicada a El Periódico, el PSC local deixava clar que Carlos Fernández no tornaria a anar a una llista dels socialistes mataronins en els propers comicis, apartant-lo amb tota contundència. Però més enllà d’això, cap reacció oficial ni cap comunicat; la incomoditat del primer secretari Xesco Gomar és ben palpable. Els canals de comunicació i les xarxes socials del partit, a més a més, totalment silents –la web comarcal, sense cap referència a la qüestió, i amb l’organigrama antic-. Només hi ha una persona del nucli fort del PSC de Mataró que ha reaccionat amb claredat, per bé que molt breument: l’alcaldable David Bote, el qual veu com els que el van catapultar cap a la candidatura perden pes a passos gegants. Bote va fer dimarts a les 13.59 -el moment en què Carlos Fernández havia ja entregat l’acta de regidor- una demolidora piulada que tallava qualsevol actitud comprensiva: “Dura lex, sed lex. La llei és la llei”. Més clar, l’aigua.

S’ha acabat, la setmana horribilis del PSC Mataró? Més aviat sembla que la batalla acaba de començar: alguns actuals regidors i pesos pesants del partit sense responsabilitat orgànica es plantegen també demanar al primer secretari de Mataró que obri una investigació per aclarir exactament què ha passat. Aquests sectors, propers a l’exalcalde Joan Antoni Baron per bé que ell pretén quedar-ne al marge, intenten ara tornar la pilota als guanyadors del congrés de fa tres anys, capitanejats per Gomar.

I és que aquesta és una de les claus de fons per entendre tota aquesta història: assistim a un reequilibri de forces al PSC local, perquè excepte David Bote tota la resta de persones que van prendre assumir les regnes del partit ara fa tres anys -Gomar, Naya o Fernández- estan políticament tocats o fora de circulació. La “tercera generació” del PSC de Mataró, concepte de ressons maoistes amb el qual l’exalcalde Manuel Mas va batejar aquesta nova fornada, fa aigües… excepte en el cas de David Bote, que comença a treure el cap amb eficàca en els debats polítics locals, com va demostrar en el darrer Pantalla Oberta a m1tv. I a volar, doncs, sol.

6 comments on “Setmana ‘horribilis’ al PSC del Maresme i Mataró arran de la dimissió de Carlos Fernández

 1. Anònim
  26 Octubre 2014

  Crec que no calia posar el nom de la persona, has pensat que ella no ha tingut opció?.
  Qui cobre en “negre” és culpable o qui paga?.
  T'ho podies haver estalviat, la veritat.

  M'agrada

 2. Joan Salicru
  26 Octubre 2014

  Company,
  com que no ets ni el primer que m'ho dius, he pensat que teniu raó que hauríem d'evitar posar el nom d'aquesta persona. Així que l'he eliminat.
  Gràcies!
  joan

  M'agrada

 3. Anònim
  27 Octubre 2014

  Ci creo que el nombre de esta persona debería estar entre otras razones porque ella acepto cobrar en negro . No hay excusas, si trabajas por tu cuenta tienes que pagar impuestos y que otro te haga la factura no vale porque el otro ya paga impuesto ere tu que con tu rendimiento del trabajo tienes que hacerlo como los demás mortales.

  Para saber si la comunicadora le salia a cuenta o no darse de alta en la SS solo hay que saber en que medida de tiempo facturo por ella la empresa de Carlos Fernandez y socios de los que no se habla, porque es publico y notorio que esa empresa no solo pertenece a Carlos, su socio no sabia nada, como se movió el dinero de una cuenta otra?, se pago por talon al portador?, por transferencia? y el movimiento hasta la receptora como se hizo.

  Todavía quedan cosas por saber

  M'agrada

 4. Anònim
  29 Octubre 2014

  Sí, però el mal ja està fet.

  Quins collons i quina poca ètica!!!

  MATARÓ CIUTAT DE VALORS!!!!

  Jajajajajajaj

  M'agrada

 5. Anònim
  1 Novembre 2014

  Demanar noms com anònim?

  M'agrada

 6. Anònim
  14 Novembre 2014

  lo misnmo que no pedirlo tambien desde el anonimato. Reitero que debemos conocer su nombre porque aunque defraudo poco dinero, tendría que estar dada de alta en la Seguridad Social y no lo estaba tampoco pago IRPF y seguramente algun otro impuesto como la basura que debe pagar todo quisqui que tiene una actividad económica dada de alta.

  Esta señora es una defraudadora, como el nombre inicialmente salio ,Salicru atendiendo a un anónimo lo quito. Me pido lo mismo que lo vuelva a poner también desde el anonimato.
  La Señora X defraudo ,Carlos Fernandez queriendo o sin querer también lo hizo ya que fue colaborar necesario para realizarlo, le guste o no

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 26 Octubre 2014 by in Carlos Fernàndez.
A %d bloguers els agrada això: